granica funkcji
Natasza: | | x2−1 | |
jak obliczyc granice funkcji limx−>2 |
| |
| | x−2 | |
24 sty 14:22
Basia:
ta granica nie istnieje, bo
| | 1 | | 1 | |
limx→2− (x2−1)(limx→2− |
| = (4−1)* |
| = 3*(−∞) = −∞ |
| | x−2 | | 0− | |
policz teraz
będzie inna
czyli
| | x2−1 | |
limx→2 |
| nie istnieje |
| | x−2 | |
24 sty 14:25
Natasza: tzn jest symbol nieoznaczony? co to znaczy ze granica nie istnieje? ze jest rozbiezna funkcja
czy co?
24 sty 14:32
Basia:
to nie jest symbol nieoznaczony; po prostu na granica nie istnieje
to znaczy, że ma asymptotę pionową x=2 i jej wykres przypomina hiperbolę
wrzuć do wolframy i zobacz jak to wygląda
24 sty 14:37
Natasza: mam duza prosbe jeszcze czy moglby mi ktos wyjasnic te przyklady :
wychodza mi zle wyniki i nie wiem co robie nie tak:((
24 sty 14:38
Natasza: kolejny to
| | xn−1 | |
Limx−>1 |
| gdzie n∊N, w moich obliczeniach wyszlo ze =n, ale powinno wyjsc 2  |
| | x−1 | |
zastosowalam ty reg del'hospitala ... co zrobic?
24 sty 14:42
Bogdan:
Trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia:
xn − 1 = (x − 1)(xn−1 + xn−2 + xn−3 + ... + x2 + x + 1)
24 sty 14:44
Natasza: 3√1+mx−1
limx−>0
x ten juz mam przyklad dzieki

i ten kolejny z n tez wyszedl

sorki za problem !
24 sty 14:45
Basia:
ad.1
hmm...............
o ile dobrze pamiętam, potęga o wykładniku rzeczywistym jest zdefiniowana wyłącznie dla podstaw
a>0
nie wiem co to w takim razie ma być (−1)
x bo wg mnie np. (−1)
√2 nie jest zdefiniowane
należałoby więc przyjąć, że x∊C, ale wtedy pojęcie lim
x→3 nie ma sensu
pomijając te zastrzeżenia i licząc "mechanicznie" mamy
| | (x−3)(−1)x | |
= limx→3 |
| = |
| | (x−3)(x+3) | |
| | (−1)x | | (−1)3 | | 1 | |
limx→3 |
| = |
| = − |
| |
| | x+3 | | 3+3 | | 6 | |
ale ja się z tym
nie zgadzam
nie miało tam być np.
(−1)[x] 
wg.mnie powinno
24 sty 14:50
Natasza: no mozliwe ze powinno tak byc, ale w takim razie co oznacza kwadratowy nawias...? ja
przepraszam za dosc banalne i pewnie nietypowe pytania ale mam kiepskie podstawy z matematyki
... a wiec co oznacza [x]
24 sty 15:01
Basia:
część całkowitą liczby x , inaczej entier
i wtedy granica nie istnieje, bo
lim
x→3−(−1)
[x] = (−1)
2=1
lim
x→3+(−1)
[x] = (−1)
3=−1
czyli
| | (−1)[x] | | (−1)2 | | 1 | |
limx→3− |
| = |
| = |
| |
| | x+3 | | 3+3 | | 6 | |
| | (−1)[x] | | (−1)3 | | 1 | |
limx→3+ |
| = |
| = − |
| |
| | x+3 | | 3+3 | | 6 | |
24 sty 15:19
Natasza: nei istnieje, a w odpowiedzi jest −
∞ czy to o to samo chodzi
24 sty 16:29
naciaaa: : przekatna prostokata ma długosc 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni .oblicz obwod tego
prostokata.
24 sty 17:26