matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.9.2011
Zadania
Odp.
2
student2gr2:
Siema Mam na początek 4 zadanka z obliczania granic. Nie mam niestety do nich podpowiedzi więc
0
całka 2:
5x−1
∫
2x+3
4
zadanie:
Zad. Obliczyć objętość bryły obrotowej powstałej przez obrót wokół osi OX prostej y=x dla x∊<0,4>
4
całki:
x−2
jak obliczyć całkę ∫
dx
x
2
−4x+5
0
Marta:
Wyznaczyć rozwiązanie równiania różniczkowego y' =
y
x
+ x
2
e
x
spełniające warunek początkowy y(1) = 1. POdać maksymalny przedział, na którym rozwiązanie jest określone.
3
kleopatra999:
Oblicz: sin15*cos15=
2
ggg:
obliczyc calke ∫
√
2x−3
dx
10
JohnnyB:
Suma trzech wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi 216. Znajdź ten ciąg.
2
Marta:
Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt P przecięcia sie przekątnych. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jeśli :
3
Anka:
Fizyka....
10
Lusii:
2
x+2
− 2
x−1
=14
3
Ogon:
Mam problem z zadaniem Dana jest prosta l: y=1/3x−2. i punkt A (4,−4), Wyznacz współrzędne punktu B, symetrycznego do
4
matiiiwrc:
czesc mam problem z zadaniem może ktoś
o żółwiu
1
Agula:
I jeszcze to : I 2x
2
− x I = x − 2x
2
1
Agula:
Cześć
Bardzo Proszę o pomoc w tym zadaniu. Rozwiąż równanie: I x
2
− 9 I = 9 − x
2
1
Alexandra:
Dla jakich x liczby : 5x−2;
29
es:
znowu ja
Nie moge sobie dać rady z kolejnym przykładem 2+2
2
+2
3
+...2
1
04 jest podzielna przez 3
5
Alexandra:
Rozłóż na czynniki : a) W(x)=8x
4
+24x
3
+x+3
9
es:
wykaż że 9
8
+9
7
+9
6
+...+9
2
+9 jest podzielne przez 90
2
ula18:
cześć
mam problem z funkcją wykładniczą , jak można rozwiązać równanie :
18
Żarliwy:
Witam! Intryguje mnie zadanie
0
HelpME:
Dane są zbiory : A = ( −
∞
; −10]
3
Pati:
Witam
Mam problem z takimi zadaniami i nie wiem jak je rozwiązać, wychodzą mi ogromne liczby.
2
Kasia:
Oblicz obwód trójkąta wyznaczonego przez środki boków trójkąta ABC o wierzchołkach w punktach A=(3,4), B=(2,8) ,C=(−2,−4)
2
martinii:
Cześć ! Jaka powinna być odległość |AB|, aby okręgi o promieniach r
1
=2; r
2
=14 były styczne
1
Karol:
Rozwiąż nierówność:
9
ona:
Wykaż, że dla a∊(0,1) i b∊(1,
∞
) jest spełniona nierówność: log
a
b+log
b
a ≤ −2.
11
tn:
witam, są dwa wzory na grawitacje, ale którego kiedy używać:
2
czacza:
wyznacz wszytskie wartości parametru m dla których równanie 4
x
+ (m−2)*2
x
+4=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
4
Ola:
Dla jakich wartości parametru p równanie x
3
− px + p − 1 = 0 ma trzy różne pierwiastki
5
Ola:
Wyznacz wartości parametru m∊R, dla których równanie (x
2
−2x+m−2)(|x−1|−m+1)=0 ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
2
Badhead:
Wykaż, że liczba 3+3
2
+3
3
+...+3
99
+3
100
jest podzielna przez 4.
1
WW10:
mam pytanie jak rysować wykres funkcji kiedy x∊ (od,do) ∪(od, do) wiadomo tabelka punkty na osi współrzędnych
0
Natalia:
Jacek skonstruował rower z silnikiem elektrycznym o mocy 250 wat zasilany akumulatorem 24 volt. Oblicz jaką teoretycznie prędkość maksymalną powinien uzyskać na tym rowerze Jacek na prostym
4
little_luck:
Siemanko, czy jest tu ktoś, kto potrafi to rozwiązać?
3
ciekawy:
co to znaczy ze y=f(x)?
3
Ola:
Dla jakich wartości parametrów a, b, c wielomian x
3
+ 5x
2
+ 6x + 2 jest podzielnikiem wielomianu x
4
+ 8x
3
+ ax
2
+ bx + c?
1
....:
Oblicz długość odcinka AB zawartego w prostej l przecinającej płaszczyznę pod kątem α60 jeśli długość jego rzutu prostokątnego na tę płaszczyznę wynosi 4
√
3
15
Ola:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ 2(m−2)x
2
+ m
2
− 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki?
2
mimimimji:
jak tu H obliczyć
oblicz pole całkowite i objetość graniostosłupa prawidłowego czworokatnego w którym przekątna
1
tomek:
http://imageshack.us/photo/my-images/813/zadaniezmatmy.jpg/
4
Paweu:
wyznacz zbiór liczb spełniających równanie
√
x
2
+8x+16
− Ix−6I=10
48
gupol:
zad.1 Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C na bok AB oraz pole P trójkąta, dy: A=(−6;−4), B=(2;8), C=(4;8)
3
ingrid:
Rozwiąż: 2|x+3|≤6
0
Kolega:
Lol Jkie pedały pierdolone szmaty a administradozey to pindy
1
viviana:
(a/2)
2
Ile to wychodzi?
5
vladimirovna:
Niech α. β, γ oznaczają mairy kątów trójkąta, leżących naprzeciwko boków o długościach a, b, c. Wówczas zawsze:
0
Marlenka:
Algebra
7
duzy_rysiek:
witam. mam takie zadanko 6|n
2
−n i zastanawiam się jak to rozwiązać
czy to zadanie w ogóle podchodzi pod indukcje matematyczna czy nie? proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie tego
1
Kanapka:
f (x,y) = xyln (x
2
+ y
2
) mam prośbę policzyłby mi ktoś pochodne mieszane a z resztą zadania dam sobie już
3
czacza:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (m+2)*2
2x−1
−2m*2
x
+m=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
1
mimimimji:
oblicz pole całkowite i objetość graniostosłupa prawidłowego czworokatnego w którym przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt(60 stopni ) i krawędzi podstawy ma długość 12
0
mmm...:
:::rysunek::: Drewnianą listwę o długości 1m i szerokości 4cm należy pociąc na takie cztery części aby po
2
Tom:
1) Wykaż, że:
0
lol123:
Oblicz objętość i pole pow całkowitej graniastosłupa czworokątnego prawidłowego którego przekątna tworzy kąt alfa z płaszczyzną podstawy a pole powierzchni = PB
10
`.ewela:
cześć
0
ppp44:
drut o długości 72cm rozcięto na dwa kawałki i z każdego zbudowano brzeg trójkąta równoraminnego przy czym stosunek długości ramienia do długości podstawy w jednym trójkącie
5
arkaaa:
Zbiór : {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
1
werka:
jak to rozwiązać?.prosze o wskazówki. Do naczynia w kształcie walca wypełnionego wodą do wysokości 7 cm włożono metalową kulkę o
1
PP::
Oblicz miary kątów wpisanego i środkowego, opartych na łuku wyznaczającym cięciwę równą połowie promienia.
4
littlebigl:
Różnica miar dwóch kątów przyległych stanowi 30% kąta pełnego. Oblicz miary tych kątów.
1
P::
Oblicz miary kątów wpisanego i środkowego, opartych na łuku AB wyznaczającym cięciwę równą połowie promienia.
0
olka:
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno 3 cyfry bez zwracania i tworzymy liczbę 3cyfrową. Ile można utworzyć takich liczb wiekszych od 234?
8
rejczel12:
Rozwiąż równanie:
3
Kamil:
Oblicz ile wyrazów ma ciąg arytmetyczny: a) 3,8,13,...,48
8
little_luck:
suma długości przeciwległych boków czworokąta opisanego na kole stanowi 60% obwodu pięciokąta foremnego o boku 6cm. Oblicz obwód tego czworokąta.
9
Karpiu:
W doświadczeniu polegającym na rzucie kostką do gry rozważmy zdarzenia: A−wypadła parzysta liczba oczek
1
xoxo:
zamień ułamek dzięsiętny na ułamek zwykły; a)2,1(52)
2
bezradny:
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez podany obok dwumian, nie wykonując dzielenia. a) W(x) = x
7
− 33x + 11 , U(x) = (x+1)(x−2)
6
hubert05:
wykonaj dzialanie:
2
mat:
oblicz: log
2
6 wiem że ma wyjść 4 ale nie wiem jak to obliczyć
4
ona :D:
z Chemii pomóżcie !
1
Paulis:
Sprawdz tożsamośc : tgx*cosx= sinx
1
Paulis:
Wyznacz pozostałe funcje kata α jeśli : cosx= 2/5 α należy (90, 180)
2
impulsive:
W prostokącie ABCD dane są wierzchołki A.(0;−3), B(8;1), D(−2;1). Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
1
tomq:
dla jakich wartosci parametru m rownanie sin
4
x−cos
4
x=6m−cos
2
2x ma co najmniej jedno rozwiazanie?
3
asasassa:
oblicz pole całkowite i objetość graniostosłupa prawidłowego czworokatnego w którym przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt(60 stopni ) i krawędzi podstawy ma długość 12
4
hubert05:
wykonaj działanie:
1
asasassa:
2
Paulis:
ctgx*√1+tg
x
= 1/sinx
2
nikonek:
pomocy oblicz oblicz pole pow calkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego krawędź boczna z krawędzią podstawy tworzy kąt 45 stopni a krawedz podstawy ma dł. 4 cm.
0
Malina:
Dane są zbiory.Zapisz w postaci przedziału lub sumy przedziałów. Malina: Dane są zbiory : A = ( −
∞
; −10] B= ( −20; 20) C= [10;+
∞
) D= [−5; 5] Zapisz w postaci przedziału lub sumy przedziałów:
3
ola:
1. OBLICZ POLE POWIERZCHNI I OBJETOSC SZESCIANU KTOREGO PRZEKATNA PODSTAWY MA 3
√
2
CM.
14
hubert05:
Wykonaj mnożenie
3
asasassa:
5
karolina:
w 1996 r procent PKB wynosił 6.0 % w 1994 r procent PKB wynosił 5,2 %
2
Moniucha:):
Dany jest kwadrat o boku 6 cm.Jeżeli jeden z jego boków skrócimy o x cm. , a drugi wydłużymy o x cm. to pole otrzymanego prostokąta będzie o 4 cm
3
mniejsze niż pole danego kwadratu. Podaj
6
zielone:
Mam jeszcze jedno, pomóżcie:
1
cos36
o
* cos108
o
= −
4
5
M.:
Obliczyc granice lim n→0 (1+3x)
1/x
1
ingrid:
Każdemu z pośród 6 uczniów przyporządkujemy jego ocenę roczną jaką otrzymał z matematyki. Ile jest możliwych wyników jeśli każdy z uczniów może otrzymać dowolną ocenę?
45
gm:
Wiadomo, że tg alfa=310 stopni<alfa<90 stopni. Wyznacz sinus alfa, cos alfa Nie mam pojęcia jak to zrobić, proszę o rady!
2
zielone:
Proszę o pomoc:
3
Zenon:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
15
Piotr student:
http://matematyka.pisz.pl/forum/100366.html Chcę policzyć sposobem Tiviala Fy zle mi wychodzi
1
Ewa:
potrafi ktoś wytłumaczyć na czy polega w równaniu różniczkowym liniowym to że y=0 jest rozwiązaniem szczególnym? Np. jakiś przykład jak to liczyć?
6
witek:
całka ∫(x
2
)/(4x
2
−9)dx
2
mihas:
n−1
a
n