Podzielność przez 3
es: znowu ja

Nie moge sobie dać rady z kolejnym przykładem 2+2
2+2
3+...2
104 jest podzielna przez 3
Proszę o jakiś ogólny schemat jak to robić bo się w tym gubię
Z góry dzięki
14 wrz 21:44
es: tam na końcu jest 2104
14 wrz 21:44
Trivial:
A jak Ci powiem, że schematu nie ma to bardzo się zawiedziesz?
14 wrz 21:45
es: nie ale jak byś mógł to rozwiąż może mi się coś objaśni
14 wrz 21:47
Trivial:
Metoda Vaxa tu zadziała. Niech mistrz ją przedstawi.
14 wrz 21:47
ICSP: zawsze jest

1. Czytasz przykład
2. Ustalasz dziedzinę
3. Myślisz nad sposobem rozwiązania
4. Rozwiązujesz
5. Sprawdzasz czy rozwiązania należą do dziedziny
6. Zapisujesz odpowiedź
14 wrz 21:47
Trivial:
Dziedzina w dowodach? Interesujące...

Zazwyczaj narzucona z góry.
14 wrz 21:49
Trivial:
Ja bym schemat uprościł nieco.
1. Czytasz zadanie.
2. Zapisujesz rozwiązanie.
14 wrz 21:51
es: super schemat

Nie no staram się to jakoś ogarnąć ale średnio mi to wychodzi
14 wrz 21:51
Trivial:
W dowodach liczy się pomysłowość...
Zastosuj ostatni sposób Vaxa i zobacz co ci wyjdzie.
14 wrz 21:53
es: 3(2 + 23+ 25...+2103) nie wiem czy to dobrze ale podstawiając pod tamten sposób
analogicznie wychodzi to
14 wrz 21:55
Trivial:
14 wrz 21:55
es: aha korzystając z okazji jeszcze takie zadanie:
różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych jest liczbą podzielną przez 4
14 wrz 21:57
ICSP: liczba parzysta to np. 2n a następna liczba parzysta to (2n + 2)
(2n+2)2 − (2n)2 =
Skorzystaj ze wzór i powiedz co wyszło. Wyciągnij wnioski.
14 wrz 21:59
es: wyszło 4n+4 czyli że ...
14 wrz 22:01
ICSP: że...
14 wrz 22:02
Trivial:
Liczby parzyste to takie, które dzielą się przez 2. Czyli mogą zostać zapisane jako 2*k, dla
pewnego całkowitego k. Zatem kwadrat takiej liczby możemy zapisać w postaci (2k)
2 = 4k
2, co
jest podzielne przez 4, więc kwadrat każdej liczby parzystej jest podzielny przez 4, z czego
bezpośrednio wynika, że różnica dowolnych kwadratów liczb parzystych jest podzielna przez 4
(mamy nawet więcej: dowolna kombinacja liniowa takich kwadratów jest podzielna przez 4).
14 wrz 22:03
es: że n dzieli się przez 4 a to +4 to nie wiem co to
14 wrz 22:03
ICSP: doprowadź do postaci 4(coś + coś)
14 wrz 22:04
Trivial:
Można też drogą
ICSP, ale trzeba rozpisywać (2n+2)
2, co jest pracochłonne.

(zajmuje ze
3 sekundy!)
14 wrz 22:06
es: ok dzięki wielkie

trafiłem tu przez przypadek ale widzę że całkiem mili ludzie i przy okazji
można uzupełnić braki

Dzięki wam

Mam nadzieję że ten sprawdzian jakoś napisze
14 wrz 22:09
ICSP: (2n + 2)2 − (2n)2 = (2n+2 − 2n)(2n + 2 + 2n) = 2(4n + 2) = 2(2n+1)
14 wrz 22:09
ICSP: 2(4n+2) = 4(2n+1)

Chyba już śpię
14 wrz 22:09
Trivial:
Po co liczyć, skoro można komentować.
14 wrz 22:10
ICSP: czasem obliczenia zajmą mniej miejsca niż komentarz

Chociaż patrząc na ostatnie zadanie z matury rozszerzonej to masz racje
Trivial.
14 wrz 22:12
es: a nie będzie np tak (2n+2)
2 − (2n)
2 = (4n
2 + 4 + 4n) − 4n
2= 4(n+1)

?
14 wrz 22:12
Trivial: Jakie to zadanie?
14 wrz 22:12
Trivial: 2*2n*2 = 8n.
14 wrz 22:13
ICSP: (2n+2)2 = 4n2 + 8n + 4
nie zapominaj o 2ab
14 wrz 22:13
es: aha ok dzięki
14 wrz 22:14