trygonometria
kleopatra999: Oblicz:
sin15*cos15=
cos222,5*sin222,5=
14 wrz 23:41
Basia:
skorzystaj z wzoru
sin2α = 2sinαcosα
14 wrz 23:44
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
sin(15o) * cos(15o) = |
| * 2sin(15o) * cos(15o) = |
| * sin30o = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Analogicznie drugi przykład ( |
| * 2sin(22,5o)cos(22,5o) )2 |
| | 2 | |
14 wrz 23:44
ICSP: | | 1 | | 1 | |
sin15o * cos15o = |
| * 2sin15o * cos15o = |
| * sin30o = ... |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
cos2 22,5o * sin2 22,5o = (cos22,5o*sin22,5o)2 = |
| *(2sin22,5o*cos22,5o)2 = |
| | 4 | |
Myślę że już sobie poradzisz z dokończeniem.
14 wrz 23:45
kleopatra999: dlaczego
12*sin30 a nie
12*sin30*cos30
16 wrz 16:57
Vizer: sin2α=2sinαcosα
16 wrz 17:01
kleopatra999: a wtym b)cos222,5*sin222,5=
16 wrz 17:13
Vizer: To samo.
16 wrz 17:14
kleopatra999: a czy to jest dobrze cos222,5−sin2
22,5=1−sin222,5−sin222,5=1−2sin222,5=1−2*12*sin245=
1−24=24=√22
16 wrz 17:18
katarzyna: a jak obliczyć cos
22.5 − sin
2 22.5

gdyby mógł mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku byłabym
wdzięczna
12 wrz 17:54
mała_mi: a dlaczego znikł ten cos czy mnożeniu z sin, jakieś wytłumaczenie czy po prostu tak jest?
15 sty 16:59
wodapomrowkach: Kolejnym przydatnym wzorem
cos2α= 2cos
2α − sin
2α = 2cos
2 − 1 = 1 − 2sin
2α
Do drugiego przykładu przyda się
13 sty 18:42