Ciąg arytmetyczny
Kamil: Oblicz ile wyrazów ma ciąg arytmetyczny:
a) 3,8,13,...,48
b) −50,−47,−44...,1
c) 18,16,14,...2
14 wrz 17:51
Bogdan:
Dane: a
1, r, a
n,
| | an − a1 | |
an = a1 + r(n − 1) ⇒ an − a1 = r(n − 1) ⇒ n − 1 = |
| ⇒ n = ... |
| | r | |
14 wrz 17:53
tomq: a) r=5.. an=48 a1=3 an=3+(n−1)5 48=3+5n−5 5n=50 n=10.. a10=3+9*5=48
b)r=3 an=1 a1=−50 1=50+(n−1)3 1=50+3n−3 3n=48 n=16...
c) r=−2 an=2 a1=18 2=18+(n−1)−2 2=18−2n+2 −18=−2n n=9
Mam nadzieje ze sie nie pomylilem
14 wrz 17:57
Kamil: jutro się okaze ale dzieki
14 wrz 21:51