Wielomiany zad.4
Ola: Dla jakich wartości parametru p równanie x3 − px + p − 1 = 0 ma trzy różne pierwiastki
14 wrz 19:57
Grześ: x
3−1−p(x−1)=0
(x−1)(x
2+x+1)−p(x−1)=0
(x−1)(x
2+x+1−p)=0
x=1 oraz x
2+x+1−p=0
przyjmij, że: f(x)=x
2+x+1−p
policz warunki:
Δ>0 oraz f(1)≠0 spróbuj
14 wrz 19:59
req: na oko widać że jednym z pierwiastków będzie 1 , więc podziel ten wielomian przez (x−1) i
reszta nalezy do Ciebie
14 wrz 20:01
Ola: wszystko jasne, dzięki!
14 wrz 20:20
Ola: Może dalibyście radę jeszcze z tym
Wyznacz wartości parametru m∊R, dla których równanie (x2−2x+m−2)(|x−1|−m+1)=0 ma trzy różne
pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
14 wrz 20:28