jak obliczyć H
mimimimji: jak tu H obliczyć



oblicz pole całkowite i objetość graniostosłupa prawidłowego
czworokatnego w którym przekątna
ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt(60 stopni ) i krawędzi podstawy ma długość 12
14 wrz 19:46
dero2005:

a = 12
d = a
√3 = 12
√3 przekątna ściany
h =
√d2 − a2 =
√(12√3)2 − 122 =
√288 = 12
√2 wysokość
V = a
2*h = 12
2*12
√2 = 1728
√2 cm
3 objętość
P = 2a
2 + 4*a*h = 2*12
2 + 4*12*12
√2 = 288 + 576
√2 cm
2 powierzchnia
14 wrz 20:07
dero2005: to jest źle zrobione bo zamiast "przekątna ściany bocznej" odczytałem "przekątna
prostopadłościanu" i stąd pomyłka
14 wrz 20:20