W prostokącie...
impulsive: W prostokącie ABCD dane są wierzchołki A.(0;−3), B(8;1), D(−2;1). Wyznacz współrzędne
wierzchołka C.
dero2005:

szukamy współczynnika kierunkowego prostej AD
| | yD−yA | | 1+3 | | 4 | |
aAD = |
| = |
| = |
| = −2
|
| | xD−xA | | −2−0 | | −2 | |
szukamy prostej BC równoległej do AD i przechodzącej przez punkt B
współczynnik kierunkowy a
BC = a
AD = −2
y
BC = a
BC(x − x
B)+ y
B = −2(x − 8) + 1 = −2x + 16 + 1 = −2x + 17
szukamy prostej DC prostopadłej do prostej AD i przechodzącej przez punkt D
| | −1 | | −1 | |
współczynnik kierunkowy aDC = |
| = |
| = 12
|
| | aAD | | −2 | |
y
DC = a
DC(x−x
D) + y
D =
12(x + 2) + 1 =
12x + 2
szukamy współrzędnych punktu C
porównujemy proste DC i BC
−2x + 17 =
12x + 2
−4x + 34 = x + 4
−4x − x = 4 − 34
−5 x = − 30
x =
−30−5 = 6
y = −2x + 17 = −2*6 + 17 = −12 +17 = 5
C(6, 5)