trygonometria
gm: Wiadomo, że tg alfa=310 stopni<alfa<90 stopni. Wyznacz sinus alfa, cos alfa
Nie mam pojęcia jak to zrobić, proszę o rady!
14 wrz 15:22
Trivial:
tgα = 31?
14 wrz 15:23
gm: skąd się wzięło te 31?
14 wrz 15:24
gm: 0,6009
14 wrz 15:24
Trivial: Nie wiem jakie jest polecenie?
14 wrz 15:24
gm: No napisałam Wiadomo, że tg alfa=310 stopni<alfa<90 stopni. Wyznacz sinus alfa, cos alfa
14 wrz 15:27
Trivial: Polecenie nie ma sensu.
14 wrz 15:28
gm: no, ale takie tylko mam...
14 wrz 15:29
ICSP: tgα = 310o
α ∊ (0;90o)
O to chodzi?
14 wrz 15:30
ICSP: czy może tgα = 310 i α ∊ (0;90o)
14 wrz 15:30
Trivial: ICSP, od kiedy to tangens zwraca stopnie.
14 wrz 15:31
gm: jeśli to do mne to nie mam pojęcia, nie mieliśmy nic takiego, ostatnio korzytsaliśmy z a=tg
alfa
14 wrz 15:31
ICSP: nie wiem. Próbuję rozszyfrować treść zadania
14 wrz 15:32
Trivial:
Ale nie da się rozwiązać zadania, którego polecenie nie ma sensu.

Zapewne o czymś nam nie
mówisz, mister
gm.
14 wrz 15:33
gm: Dobra, zostawmy to zadanie, mam jeszcze kilka, których nie rozumiem, może te:
Oblicz wartość wyrażenia W=(cos30stopni+tg30stopni)
−−3
Wiem, że pod tg podstawiam, ale jak się potęguje? Juz zapomniałąm
14 wrz 15:33
gm: Polecenie jest takie jakie podałam, pani nam skserowała zadania maturalne.
14 wrz 15:34
ICSP: o zapisauj tak : o (tylko bez tej przerwy pomiędzy oraz o
14 wrz 15:34
ICSP: ^
14 wrz 15:34
14 wrz 15:35
Trivial:
stopnie można zapisać potęgę o, czyli: o.
14 wrz 15:36
Trivial: nom, jak się potęguje...
14 wrz 15:37
gm: ok
14 wrz 15:38
gm: nie mam pojęcia jak to dalej zrobić
14 wrz 15:38
Trivial:
Najpierw zapisz to jakoś prościej.
| √3 | | √3 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = √3*( |
| + |
| ) = ? |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
14 wrz 15:39
14 wrz 15:41
gm: | | 1 | |
to wyjdzie ( |
| ) −3  |
| | 2 | |
14 wrz 15:42
gm: źle, coś pomieszałam
14 wrz 15:44
gm: można ten pierwiastek z 6 skrócić?
14 wrz 15:45
14 wrz 15:47
gm: wyszło mi √3U({5}{6})−3
14 wrz 15:54
14 wrz 15:55
ICSP: skonczysz to zadanie w koncu czy ciągle będziesz pisała to samo w kółko?
| | 5√3 | |
( |
| ) −3 = |
| | 6 | |
14 wrz 15:56
ICSP: rozszyfrowałem to w końcu

!
tgα = 31 oraz α∊(0
o;90
o)
14 wrz 15:57
gm: no jakbym wiedziała to skończyłabym.
Jeśli chodzi o drugie zadanie to już jest to odpoweidź? xD Skąd to się wzięło.
14 wrz 15:59
ICSP: nie. Ja dopiero polecenie rozszyfrowałem w drugim.
| | a | | b | | bx | |
( |
| )−x =( |
| )x = |
| |
| | b | | a | | ax | |
14 wrz 16:00
gm: no to wiem, wychodzi mi coś takiego :
14 wrz 16:01
ICSP: 1. Usuń niewymierność z mianownika i poskracaj co się da.
14 wrz 16:02
gm: mam już zrobione, teraz mógłbyś mi pokazac jak zrobić to pierwsze.
14 wrz 16:06
14 wrz 16:09
gm: ok, będe się wzorować na tym, następne zadanie:
Przedtsaw liczbę a=sin 60o−2)−2 w postaci a+b√3 , gdzie a,b są liczbami wymiernymi
14 wrz 16:12
ICSP: wiesz ile wynosi sin60o?
14 wrz 16:13
14 wrz 16:21
ICSP: więc w czym problem?
Podstawiasz tą wartość i robisz dokładnie tak jak ostatnio.
14 wrz 16:21
gm: | | 1 | |
ok, ostatnie zadanie: wykaż, że tg2alfa+1= |
| |
| | cos2alfa | |
14 wrz 16:32
ICSP: | | sin2α | | sin2α + cos2α | | 1 | |
tg2α + 1 = |
| = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
Wykorzystane wzory to wzór na tangensa oraz jedynka trygonometryczna.
14 wrz 16:34
gm: dzięki
14 wrz 16:36