zadanir żółw
matiiiwrc: czesc mam problem z zadaniem może ktoś

o żółwiu
zółw porosza sie z pre 6,48*10∧{−3} km /h jaką odległośc pokona w ciągu sekundy?
14 wrz 21:53
Trivial:
Schemat:
| | km | |
1. Zamień 6.48*10−3 |
| na metry na sekundę. |
| | h | |
2. Przy okazji otrzymasz odpowiedź.
14 wrz 21:54
matiiiwrc: a mógłbyś to rozwiązać?
14 wrz 22:11
Trivial:
| | km | | 1000m | | m | | mm | |
6.48*10−3 |
| = 6.48*10−3* |
| = 0,0018 |
| = 1.8 |
| |
| | h | | 3600s | | s | | s | |
Odpowiedź: 1.8 milimetra.
14 wrz 22:18
matiiiwrc: dzięki wielki
14 wrz 22:20
Gustlik: Trivial, po co za każdym razem bawić się w skracanie zer

?
Wystarczy raz wyprowadzic przelicznik między km/h i m/s i go STOSOWAĆ

! To najczęściej
używane jednostki prędkości, po co za każdym razem skracać zera? Z Wrocławia do Warszawy przez
Nowy Jork...
| | 1000m | | 1 | |
1 km/h= |
| = |
| m/s
|
| | 3600s | | 3,6 | |
czyli
v[km/h] : 3,6 = v[m/s] (km/h : 3,6 = m/s]
v[m/s] * 3,6 = v[km/h] (m/s * 3,6 = km/h)
Np.
v=72 km/h = 72 : 3,6 = 20 m/s
v=30 m/s = 30 * 3,6 = 108 km/h
Czyli:
6,48*10
−3 km/h = 6,48*10
−3 : 3,6 = 1,8*10
−3 m/s = 1,8 mm/s.
15 wrz 01:33
Trivial:
Skracam zera bo lubię...

Chciałem pokazać skąd to się bierze. Sam do takich zadań mam przeliczniki jednostek w
kalkulatorze... Szybko i bezboleśnie.
15 wrz 11:34
Gustlik: No tak, ale uczniom trzeba raz pokazać przelicznik, skąd on się wziął, a potem stosować. Skraca
to czas rozwiązywania zadań, a ten czas na sprawdzianie czy maturze jest cenniejszy od
pieniądza. Poza tym cześć uczniów jeszcze pomyli się w skracaniu tych zer i będzie błąd. A tak
wystarczy km/h podzielić przez 3,6 i po sprawie, a w drugą stronę − pomnożyć.
15 wrz 18:46