wykonaj mnozenie
hubert05: Wykonaj mnożenie
(x3 +2x −1)2(3x2−2)
14 wrz 16:16
ICSP: najpierw podnieś do kwadratu a później wymnóż nawiasy.
Na pewno jest takie polecenie? Strasznie dużo roboty.
14 wrz 16:18
think: hubert i która część sprawia Ci problem?
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
14 wrz 16:18
hubert05: rozwiązuje kolejny raz i za każdym razem inny wynik
14 wrz 16:20
hubert05: powinno wyjsć 3x8 + 10x6 −6x5 + 4x4 − 8x3 − 5x2 + 8x −2
14 wrz 16:21
think: napisz tutaj kolejno jak rozwiązujesz a poszukamy błędu...
14 wrz 16:21
think: zacznij od tego ile wynosi:
(x3 + 2x − 1)2 = ....
14 wrz 16:22
hubert05: pierwszy nawias:
x5 + 4x3 +1 + 4x4 + 2x3 +4x = x5 + 6x3 +4x4 + 4x +1 ?
14 wrz 16:24
think: (x3)2 jak się potęguje wyrażenie do potęgi?
14 wrz 16:25
think: (2x)
2 i jak się potęguje iloczyn
14 wrz 16:25
hubert05: ale to chyba sie uzywa wzoru (a+b−c)2
14 wrz 16:26
think: a = x3
b = 2x
c = −1
więc masz
(x3)2 + (2x)2 + (−1)2 + 2*x3*2x + 2*x3*(−1) + 2*2x*(−1) = ...
14 wrz 16:27
hubert05: czyli pierwszy nawias to: x6 + 4x4 −2x3 + 4x2 −4x +1 ?
14 wrz 16:29
think: (ab)c = ab*c
(a*b)c = ac*bc
jeśli chodzi o potęgowanie potęgi i potęgowanie iloczynu, przyda Ci się jeszcze
ab*ac = ab+c
14 wrz 16:29
think: zgadza się

a teraz musisz każdy element przemnożyć przez każdy element kolejnego nawiasu
14 wrz 16:31