Mam problem z takimi zadaniami i nie wiem jak je rozwiązać, wychodzą mi ogromne liczby.
| 6x − 5 | 10x | ||
− | =0 | ||
| 2 − 3x | 6−5x |
| 7 | 2x+3 | ||
+ | =0 | ||
| 4x+1 | 5−8x |
| x−3 | 3x+1 | |||
0= | − | |||
| 2x+5 | 6x−2 |
| 6x − 5 | 10x | ||
= | |||
| 2−3x | 6−5x |
| 2 | 6 | |||
D : x ∊ R\{ | ; | } | ||
| 3 | 5 |
| 30 | ||
x = | ||
| 41 |
teraz wiem czemu wynik mi nie wyszedł, ponieważ nie dałam x2 w ostatnim
wyrażeniu −,−
mógłby ktoś rozwiązać pozostałe dwa przykłady? szczególnie zależy mi na ostatnim
Z góry dziękuję
| −5 | ||
D: x ∊ R\{ | ; 3} | |
| 2 |
| 3x+1 | x−3 | ||
= | |||
| 6x−2 | 2x+5 |
| 1 | ||
x = | ||
| 37 |