| 5x−1 | ||
∫ | ||
| 2x+3 |
| 5x−1 |
| 5 | 17 | 1 | |||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx = ∫ | dx − | ∫ | dx | ||||||||||||||
| 2x+3 | 2x+3 | 2 | 2 | 2x+3 |
| dt | ||
t = 2x+3 ⇒ dt = 2dx ⇔ dx = | ||
| 2 |
| 5 | 17 | 1 | 5x | 17 | 5x | 17 | ||||||||
(*) = | x − | ∫ | dt = | − | ln|t| = | − | ||||||||
| 2 | 4 | t | 2 | 4 | 2 | 4 |
| 17 | ||
jak to 5/2(2x+3) − | znalazło się w liczniku? | |
| 2 |
| 17 | 15 | 17 | 2 | |||||
5/2(2x+3) − | = 5x + | − | = 5x − | = 5x − 1, więc wszystko się | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |