Wszystkie zaczynają się tak samo lim n−>∞
| (n2)−1 | 1−0 | |||
1. lim ( | )n = po skróceniu = ( | )n = 1n = ∞
| ||
| (n2)+1 | 1+0 |
| n−1 | ||
2. lim ( | )n = po skróceniu = ((12)*(12))n = (14)n = 0
| |
| 2n+1 |
| n+4 | 1+0 | |||
3. lim ( | )n = po skróceniu = ( | )n = 1n = ∞
| ||
| n+1 | 1+0 |
| n−1 | 1−0 | |||
4. lim ( | )n = po skróceniu = ( | )n = 1n = ∞ | ||
| n+1 | 1+0 |
| n + 4 | 3 | |||
( | )n = (1 + | )n = | ||
| n + 1 | n + 1 |
| 3 | 3 | |||
(1 + | )n + 1 * (1 + | )−1 → e3 * 1 = e3 | ||
| n + 1 | n + 1 |
| a | ||
limn→∞(1 + | )n = ea | |
| n |
| n2−1 | n2+1−2 | 2 | |||
= | = 1− | ||||
| n2+1 | n2+1 | n2+1 |
| n2−1 | 2 | |||
( | )n = (1− | )n*(n2+1)/(n2+1) = | ||
| n2+1 | n2+1 |
| 2 | ||
[(1− | )n2+1]n/(n2+1) → (e−2)0 = 1 | |
| n2+1 |
jeszcze z tym problemem że nie ma za dużo w necie zadań z takimi
granicami
może weźmy na początek przykład Basi. Dlaczego zrobiłaś z −1 −> +1 −2
i kolejna redukcja po = gdzie się pojawiła góra bo została tylko 2