trójkąt i jego pole
gupol: zad.1 Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C na bok AB oraz pole P trójkąta,
dy: A=(−6;−4), B=(2;8), C=(4;8)
zad2. Punkty A=(−4;2), B=(5;−1) są wierzchołkami tórjkąta ABC oraz punkt M=(3;3) jest punktem
przecięcia wysokości tego trójkąta. Oblicz pole P trójkąta ABC.
Mam pomysł na te zadania ale rachunkowo mi nie wychodzi więc proszę o pomoc.
moje rozwiązania:
zad1. liczę długości AB=√208, AC=√116, BC=√260
podstawiam do wzoru p = abc/2
a później do wzoru Herona ale jak pisałam nie wychodzą mi rachunki proszę o pomoc.
zad.2
obliczam długość boków AB=3√10, BM=2√5, AM= 5√2 później wzór na p i do wzoru Herona
proszę o pomoc w rachunkach i odp czy dobry sposób.
14 wrz 19:23
Milenka: a jaki powinien byc wynik w 1 zad, wiesz?
14 wrz 19:26
gupol: w zadaniu 1 powinien być wynik : h= 38√13/13 oraz P = 76
14 wrz 19:27
Milenka: mi w pierwszym wychodzi P=16√3 Tobie tez?
14 wrz 19:31
Milenka: jeszcze raz to obl.
14 wrz 19:32
Milenka: no tak zle to mam
14 wrz 19:34
gupol: to może ja źle robie?
14 wrz 19:36
gupol: może trzeba innym sposobem...
14 wrz 19:36
Milenka: ja bym zrobila to tak.
najpierw bym wyznaczyła wzor prostej AB
potem z prostej prostopadłej wzor prostej
potem punkt przeciecia np punkt D
i potem obl dł odcinka CD czyli nasza wysokosc i AB juz masz i ze wzoru na pole ci powinno
wyjsc
14 wrz 19:39
gupol: kurcze dużo roboty, na lekcji wszystko robiliśmy ze wzorów herona itp. coś mi tu nie pasuje bo
mam przecież 3 boki więc na luzie powinnam to wyliczyć,
14 wrz 19:41
Milenka: rozumiesz mi o co chodzi?
zrób sobie najpierw rysunek,
zaznacz 3 pky na ukl. współrz. A B C połacz i wyjdzie ci taki smieszny trojkat
potem wrysuj sobie wysokosc ktora jest poprowadzona z pkt c na prosta AB
a wiesz jaka jest def. wysokosci w trójkacie bo duzo os ób nie wie

i wlasnie wtedy sie
czesto mysli w tych zadaniach
14 wrz 19:42
Milenka: acha to to zrób wzorem herona
14 wrz 19:43
gupol: spróbuje jeszcze raz wyliczyć
bo mam na razie tak:
14 wrz 19:44
gupol: p=√29+√65+2√13 czyli p−a = √65+2√13, p−b= √29+2√13, p−c=√29+√65
14 wrz 19:45
Milenka: a podaj mi wzor herona bo nie pamietam
14 wrz 19:45
gupol: P = √p(p−a)(p−b)(p−c)
14 wrz 19:48
Milenka: mi wyszły całkiem inne dl boków niz tobie tylko AB mi sie zgadza i wyszło mi 4√13
sprawdz to, oki
14 wrz 19:48
gupol: ok...
14 wrz 19:50
gupol: grrr w pierwszym zad C = (4:−8)
14 wrz 19:52
gupol: Ab wyszło mi nadal √208
14 wrz 19:52
gupol: wszystkie boki wyszly mi takie jakie podalam
14 wrz 19:54
Bogdan:
Zad. 1.
h − wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C(4, 8) na bok AB.
| | 12 | | 3 | |
Prosta zawierająca A i B: y = ax + b, a = |
| = |
| , |
| | 8 | | 2 | |
| | 3 | |
y = |
| (x − 2) + 8 /*2 ⇒ 2y = 3x − 6 + 16 ⇒ 3x − 2y + 10 = 0 |
| | 2 | |
| | |3*4 − 2*8 + 10| | | 6 | |
h = |
| = |
| |
| | √9 + 4 | | √13 | |
|AB| =
√64 + 144 =
√208 = 4
√13
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC PABC = |
| |AB|*h = .... |
| | 2 | |
14 wrz 19:57
Milenka: no tak bo ty na pocztku podales inny pkt c dlatego mi wyszlo wtedy inaczej
14 wrz 19:57
gupol: na co był wzór h?

nie pamietam nie przypominalism ytego
14 wrz 19:59
gupol: aa na wysokośc
14 wrz 20:00
gupol: a jaki byl wzor na a
14 wrz 20:02
gupol: oraz h
14 wrz 20:03
Milenka: no najlepiej to zrobic tak jAK BOGDAN
14 wrz 20:04
Milenka: NA H KORZYSTASZ ZE WZORU WYKORZYSTUJAC PROSTA I PKT
14 wrz 20:05
gupol: ale już h się nie zgadza...
14 wrz 20:07
gupol: wyszło Ci 6/√13 a powinno h= 38√13/13
14 wrz 20:08
Milenka: W LICZNIKU
|Ax+By+C|
W MIANOWNIKU
P{A2+B2}
14 wrz 20:08
gupol: i?
14 wrz 20:15
gupol: umie ktos ztrobic to zadanie
14 wrz 20:19
Milenka: NO TERAZ DOBRZE WYJDZIE PODSTAW DO WZORU
14 wrz 20:20
Milenka: W LICZNIKU BEDZIE
|3*4+8*2+10|=12+16+10=38
W MIANOWNIKU
P{13}
POTEM USUWASZ NIEWYMIERNOSC Z MIANOWNIKA I MASZ H
14 wrz 20:22
Milenka: TERAZ JUZ WIESZ JAK TO ZROBIC?
14 wrz 20:23
gupol: nie bo
14 wrz 20:28
gupol: h wyjdzie 6√13/13 a nie 38√13/13
14 wrz 20:28
gupol: aa dobra czaje hcyba
14 wrz 20:29
gupol: dziekuje a drugie?
14 wrz 20:35
gupol: jak sie liczy to a
14 wrz 20:40
Milenka: to juz wiesz jak zrobic to pierwsze zad czy nie?
14 wrz 20:46
gupol: tak pierwsze tak a jak bylo w tym wzorze na h, ABC wiem skad a to x i y z jakiego punktu? na
ktory pada wysokosc?
14 wrz 20:47
gupol: nie wiem nie pamietam tych wzorow a nie mam czasu zeby sobie przypomniec
14 wrz 20:49
Milenka: no przeciez ci napisałam jaki jest wzór i jakie liczby oiodstawic i idealnie ychodza w tym
pierwszym zadaniu wynikijak w odp
14 wrz 20:51
gupol: dobra dzieki juz kumam
14 wrz 20:53
Gustlik: zad.1 Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C na bok AB oraz pole P
trójkąta,
dy: A=(−6;−4), B=(2;8), C=(4;8)
Pole można z wyznacznika wektorów − opis tej metody jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
Jest to NAJKRÓTSZA metoda wyznaczania pola trójkąta w układzie współrzednych i zachęcam goraco
do zapoznania się z nią, również tych, co uczą się matmy na poziomie podstawowym.
AB
→=B−A=[2−(−6), 8−(−4)]=[8, 12]
AC
→=C−A=[4−(−6), 8−(−4)]=[10, 12]
d(AB
→, AC*→)=
| 8 12 |
|10 12 |
=8*12−12*10=−24
| | 1 | |
Pole = |
| |d(AB→, AC*→)|=12
|
| | 2 | |
Teraz wysokość za pomocą pola:
Długość podstawy
|AB|=
√8*2+122=p(208}=p(13*16}=4
√13
12=2
√13*h /:2
√13
U{12}{2
√13=h
14 wrz 23:53
Gustlik: Mały chochlik: |AB|=√82+122, przez pomyłkę wcisnałem "*", reszta jest dobrze.
14 wrz 23:55
Gustlik: zad2. Punkty A=(−4;2), B=(5;−1) są wierzchołkami tórjkąta ABC oraz punkt M=(3;3) jest punktem
przecięcia wysokości tego trójkąta. Oblicz pole P trójkąta ABC.
Tu będzie trochę pracy.
1. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AM − jest to wysokość poprowadzona z punktu A na bok
BC. Będzie on potrzebny do wyznaczenia równania boku BC. Skorzystaj ze wzoru:
2. Znając współczynnik kierunkowy prostej AM wyznacz równanie boku BC będącego podstawą dla
wysokości AM − jako prostej prostopadłej do AM i przechodzącej przez dany punkt B. Skorzystaj
| | 1 | |
ze wzoru aBC=− |
| − warunek prostopadłości prostych.
|
| | aAM | |
| | yB−yA | |
3. Oblicz współczynnik kierunkowy boku AB ze wzoru aAB= |
| − będzie on |
| | xB−xA | |
potrzebny do wyznaczenia równania wysokości CM opuszczonej na ten bok.
4. Wyznacz równanie wysokości CM jako prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez dany
| | 1 | |
punkt M. Skorzystaj ze wzoru aCM=− |
| .
|
| | aAB | |
5. Mając równania prostych BC i CM rozwiąż układ tych równań − otrzymasz współrzędne
wierzchołka C.
6. Mając współtrzędne trzech wierzchołków A, B, C oblicz pole z wyznacznika wektorów AB
→ i
AC
→, jak w zad. 1.
15 wrz 00:10