zbadaj monotoniczność ciągu
mihas monotoniczność ciągu: pewnie to tak proste, że aż śmieszne ale niestety nie dla mnie

jeszcze jedna mała prośba:
14 wrz 11:52
Trivial:
Bez całego aparatu matematycznego, myśląc:
Dostajemy liczby ujemne o coraz mniejszym module, czyli ciąg rosnący.
lub
| | 5 | |
an = 0 − |
| ← odejmujemy coraz mniejsze liczby − ciąg rosnący. |
| | n | |
14 wrz 11:55
mihas: chodziło mi o kompletne rozwiązanie.
14 wrz 11:58
ICSP:
| | −5 | | −5 | | −5n | | −5(n+1) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | n+1 | | n | | n(n+1) | | n(n+1) | |
| | −5n + 5n + 5 | | 5 | |
|
| = |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
Trivial już wyciągnął wnioski.
14 wrz 11:59
Trivial: To jest kompletne rozwiązanie.

Możesz też sprawdzić znak a
n+1 − a
n.
14 wrz 11:59
Trivial:
Albo policzyć pochodną.
| | 5 | |
an' = |
| ← zawsze większe od zera − ciąg rosnący. |
| | n2 | |
14 wrz 12:01
Gustlik: | | a | |
Funkcja homograficzna y= |
| a>0 f. malejąca w przedziałach (−∞, 0) i (0, +∞)
|
| | x | |
a<0 − f. rosnąca w tych samych przedziałach (odwrotna zasada jak ze współczynnikiem
kierunkowym funkcji liniowej):
| | −5 | |
y= |
| a=−5<0 f. rosnąca w przedziałach, zbiów N+ jest podzbiorem (0, +∞), zatem ciąg an |
| | x | |
rosnący.
14 wrz 13:44