parametr m
czacza: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (m+2)*22x−1 −2m*2x +m=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste
14 wrz 18:45
Vizer: Zastąp 2x pomocniczą t i będziesz miał równanie kwadratowe.
14 wrz 18:54
czacza: wiem, że tak to mam zrobic, ale i tak mi nie wychodzi...
14 wrz 19:00
Vizer: m≠−2
| | 1 | |
Δ=4m2−4* |
| (m+2)*m=4m2−2m(m+2)=4m2−4m2−4m=−4m |
| | 2 | |
Δ>0
−4m>0
m<0
m≠−2 ∧ m<0
m∊(−
∞,−2) ∪ (−2,0)
14 wrz 19:10
Dario: Δ=4m2−4*1/2(m+2)*m=4m2−2m(m+2)=4m2−4m2−4m=−4m\
żle rozwiazane to masz
delta wychodzi 2m2−4m
a rozwiazanie wyjdzie wtedy m nalezy do (nieskonczonosc,0) w sumie ( 2, do plus
nieskonczionosc)
15 paź 13:50