czworokąt opisany na kole
little_luck: suma długości przeciwległych boków czworokąta opisanego na kole stanowi 60% obwodu pięciokąta
foremnego o boku 6cm. Oblicz obwód tego czworokąta.
14 wrz 17:50
little_luck: proszę, pomóżcie ; )
14 wrz 18:13
little_luck: a=6cm
ob=5*a
ob=5*6=30cm
100%−−30cm
60% −−xcm
x=18cm
i co dalej?
14 wrz 19:09
Milenka: czesc
14 wrz 19:15
Milenka: suma przeciwleglych bokow czworokata opisanego na okregu jest rowna sumie dwóm pozostałym boków
czworakata
rozumiesz?
14 wrz 19:18
little_luck: czyli, że x=a+b
a+b=c+d
18cm+18cm=36cm
14 wrz 19:24
Milenka: dokładnie, tak jak mówisz
14 wrz 19:24
littlebigl: dziękuję za pomoc
14 wrz 19:26
little_luck: ooo, super ! dzięki
14 wrz 19:27