Rownanie trygonometryczne.
rejczel12: Rozwiąż równanie:
sinx + sin3x + sin5x = 0
Help


14 wrz 17:54
Bogdan:
Podpowiedź:
| | α + β | | α − β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinx + sin5x = ...
14 wrz 17:56
rejczel12: zrobiłem do tego momentu
sin3x + 2sin4x * cosx = 0
co dalej
14 wrz 18:05
rejczel12: upsss bład
14 wrz 18:08
rejczel12: co dalej pomocyyy
14 wrz 18:13
Vizer: sinx + sin3x + sin5x = 0
sin3x+sin3x*cos4x=0
sin3x(1+cos4x)=0
sin3x=0 v cos4x=−1
itd.
14 wrz 18:20
Vizer: eh wkradł się błąd:
sin3x+2sin3x*cos4x=0
sin3x(1+2cos4x)=0
14 wrz 18:22
rejczel12: fenks
14 wrz 18:31
Bogdan:
sinx + sin5x = 2sin3xcos2x
| | 1 | |
sinx + sin3x + sin5x = 0 ⇒ 2sin3xcos2x + sin3x = 0 ⇒ 2sin3x(cos2x + |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin3x = 0 lub cos2x = − |
| |
| | 2 | |
14 wrz 18:33