;/
Anka: Fizyka....
Czołg wyjechał z miejsca postoju z szybkością 27km/h , a w 3minuty później, wyjechał za nim
goniec na motocyklu ze zmianą rozkazu. Obliczyć, po jakim czasie i w jakiej odległości od
miejsca postoju dogoni on czołg, jeżeli szybkość motocykla wynosiła 72km/h?
proszę o pomoc
14 wrz 22:23
Trivial:
Δt = 3s
s − droga
t − czas motocyklu
Kluczowa rzecz: ich przebyta droga będzie taka sama gdy się spotkają.
Korzystamy z odpowiedniego wzoru:
s = vt.
Czołg:
s = v
1(t+Δt) // czołg ma Δt czasu więcej
Motocykl:
s = v
2t.
Łączymy równania:
v
1(t+Δt) = v
2t
v
1t − v
2t + v
1Δt = 0
t(v
1−v
2) = −v
1Δt
| | v1Δt | |
t = |
| ← podstawić dane. |
| | v2−v1 | |
Gdy już policzymy t, drogę otrzymamy np. z równania motocyklu:
s = v
2t
14 wrz 22:31
Trivial:
Poprawka Δt = 3 min
14 wrz 22:33
Anka: dziękuję bardzo
14 wrz 22:46