Koniunkcja zdań.Alternatywa zadań
`.ewela: cześć

pomóżcie mi w zdaniach dal siostry he

Napisz alternatywe zadan uzywajac symboli matematycznych .Ocen wartosc logiczna alternatywy

a)(
√3 −1,75) oraz (PI −3,14) jest równy 0 lub kwadrat sumy PI jest nie większy od 7
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b) suma liczb |
| i |
| jest równa liczbie |
| lub różnica liczb |
| i |
| | 6 | | 12 | | 8 | | 6 | |
| | 1 | |
{1}{12}jest różna od |
| . |
| | 8 | |
c)Suma kwadratów liczb 5 i 12 jest równa kwadratowi liczby 13 lub różnica kwadratów liczb 10 i
8 jest równa kwadratowi liczby 6.
d)Róznica sześcianów liczb 0,1 i (−0,1) jest większa od sześcianu różnicy tych liczb lub iloraz
liczby0,02 przez 0,0001
14 wrz 18:15
`.ewela: | 1 | |
| * ma tam być  |
| 12 | |
14 wrz 18:17
`.ewela: Ktoś wie jak to zrobić

14 wrz 18:26
Trivial:
Oceniasz wartość logiczną zdań (prawda − 1, fałsz − 0). Alternatywa zdań działa w następujący
sposób: Jeżeli oba fałszywe to fałsz, jeżeli którekolwiek prawdziwe to prawda.
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
b) |
| + |
| = |
| = |
| ← to nie jest równe |
| − fałsz. |
| | 6 | | 12 | | 12 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| − |
| = |
| ≠ |
| ← OK. |
| | 6 | | 12 | | 12 | | 8 | |
Zatem OK (prawda).
14 wrz 18:44
`.ewela: a co z pozostałymi przykładami? bo to nowa lekcja,a nauczyciel źle tłumaczy
14 wrz 18:50
Bogdan:
Na jakiej podstawie oceniasz nauczyciela twierdząc, że źle tłumaczył ? A może to Ty
nie potrafiłaś zrozumieć materiału przedstawionego przez nauczyciela? Nie oceniaj
pochopnie swoich nauczycieli.
14 wrz 18:54
Trivial:
Jeśli nauczyciel źle tłumaczy to proponuję pouczyć się samemu.

Wyjaśniłem pokrótce jak to
działa. Pozostałe przykłady analogicznie.
14 wrz 18:55
`.ewela: Oceniam na tej podstawie,że większość mojej klasy tego w ogóle nie rozumie. Nie tylko ja.
14 wrz 19:00
Bogdan:
Jeśli większość klasy nie rozumie, to jeszcze nie znaczy, ze nauczyciel jest kiepski, bo to
może również oznaczać, że klasa jest słaba.
14 wrz 19:05
`.ewela: Dziwne bo połowie,która na koniec 3 gimnazjum miała 5 i 4 ciężko jest to zrozumieć.
14 wrz 19:07
Trivial:
Popieram
Bogdana w stu procentach.

Wymówka "bo zły nauczyciel" może działa w
podstawówce i gimnazjum, ale w liceum trzeba się uczyć dla siebie i samemu. Jeżeli nauczyciel
tłumaczy źle to uczyć się z książki, ew. pójść na korki...
14 wrz 19:09