Wielomiany
Ola: Dla jakich wartości parametru m równanie x4 + 2(m−2)x2 + m2 − 1 = 0 ma dwa różne
pierwiastki?
14 wrz 19:47
krystek: Ponieważ jest to równanie "dwukwadratowe" czyli po podstawieniu x2=t musi być jeden
pierwiastek ,czyli t1<0 it2>0(jeden pierwiast− a drugi +) i wzorami Viete,a
14 wrz 20:22
Milenka: BEDZIESZ MIEC TAKIE ZAŁOZENIA a≠0 Δwieksza od 0 i x1*x2mniejsze od 0
14 wrz 20:27
Vizer: Co wy tu kombinujecie wystarczy tylko zobaczyć czy Δ>0 wraz z założeniami dotyczącymi
pomocniczej t.
14 wrz 20:30
krystek: →Vizer przeczytaj uważnie polecenie!
14 wrz 20:34
Milenka: nie bo ja uwazam ze musi byc 3 warunek ze wzorow vietea
14 wrz 20:34
Ola: z założeń Milenki wychodzi m∊(−1;114), a w odpowiedziach mam m∊(−∞;2)\{1}
więc czegoś brakuje. ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
14 wrz 20:36
Milenka: czyli x1*x2mniejsze od 0 czyli camniejsze od 0
14 wrz 20:36
Ola: *z założeń Milenki wychodzi m∊(−1;−14), a w odpowiedziach mam m∊(−∞;2)\{1} więc czegoś
brakuje. ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
sry, źle zapisałam.
14 wrz 20:37
krystek: 1)a=1 więc jest ≠0
2)Δ>0
3) t1*t2<o (Wzór Vietey)
14 wrz 20:41
Ola: →krystek, jak już mówiłam, przypadków musi być więcej, bo z tych założeń wynik jest inny niż w
odpowiedziach. sama doszłam do tego, że drugim przypadkiem będzie Δ=0 ⋀ t>0, ale to nam daje
tylko dodatkowe rozwiązanie m = 14
14 wrz 20:53
krystek: Zaraz przeliczę ponieważ ja daję wskazówki a nie przeliczam.
14 wrz 20:57
Vizer: No tak zapomniałem, że to równanie dwukwadratowe więc warunki będą następujące:
I. Δ=0 ⋀ t0>0
II. Δ>0 ∧ t1t2<0
14 wrz 21:03
Ola: przecież to właśnie napisałam dwa posty wcześniej −.− ale wynik nadal nie jest taki jak
powinien. chyba, że źle liczę. mógłbyś to przeliczyć i sam zobaczyć? w odpowiedziach jest
m∊(−∞;2)\{1}
14 wrz 21:08
Vizer: To nie wiem albo coś w odpowiedziach jest skaszanione albo na złe patrzysz, bo rozwiązanie tego
to
| | 5 | |
m∊(−1,1) ∪ { |
| }. Jeśli nie wierzysz to podstaw sobie np. −2 i nie wyjdą Ci dwa |
| | 4 | |
pierwiastki.
14 wrz 21:24
Ola: ok, w takim razie rzeczywiście jest błąd w odpowiedziach. dzięki za rozkminę
14 wrz 22:03