Prawdopodobieństwo
Karpiu: W doświadczeniu polegającym na rzucie kostką do gry rozważmy zdarzenia:
A−wypadła parzysta liczba oczek
B−wypadły nie mniej niż 4 oczka
Wypisz wszystkie zdarzenia elementarne, które sprzyjają zdarzeniom:
A∪B, A∩B, B', A'∪B, A'∩B'
Proszę o sprawdzenie całokształtu zadania, czy poprawnie zapisuje przedziały itd.
Zaczynam:
A{2,4,6}
B{4,5,6}
Czy jeśli chodzi o o sumę zdarzenia A i B to muszę po prostu do siebie dodać: 2+4,4+5,6+6 i by
wyszło takie coś
A∪B{6,9,12} pewnie źle ale liczą się chęci. Proszę o wskazówki
14 wrz 17:41
Karpiu: Chyba na pewno źle ale ponownie spróbuję:
Jeśli mam sumę zdarzeń to zapewne wszystkie muszę pododawać czyli:
2+4,2+5+2+6
4+4,4+5,4+6
6+4,6+5,6+6
Czy wyniki tych dodawań byłyby sumą zdarzeń A i B? Proszę o pomoc
14 wrz 17:47
Karpiu: Odświeżam
14 wrz 17:59
Vizer: A∪B={2,4,5,6}
A∩B={4}
B'={1,2,3}
A'={1,3,5}
A'∪B={1,3,4,5,6}
A'∩B'={1,3}
To robisz dokładnie tak jak działania na zbiorach, czyli ∪ oznacza sumę zbiorów (wszystkie
elementy w zbiorze A i wszystkie w B), ∩ to iloczyn zbiorów(część wspólna zbiorów A i B).
14 wrz 18:12
Karpiu: Dzięki Vizer za pomoc

zrozumiałem, ale mam kolejny zadanie, a nie chce zakładać kolejnego
wątku, ponieważ dotyczy on tego samego typu zadań.
Z talii 52 kart losujemy 5 kart. Rozważmy następujące zdarzenia:
A− wszystkie wylosowane karty to piki
B− wszystkie wylosowane karty to figury
C−wśród wylosowanych kart są cztery asy
D−wśród wylosowanych kart są cztery blotki
a)wśród opisanych zdarzeń wskaż zdarzenia wykluczające się.
b) które ze zdarzeń B, A∩B, A∪B, B'∩A, C∩D są zdarzeniami niemożliwymi?
Co to znaczy wykluczające się? Jak to wskazać?
14 wrz 18:55
Karpiu: Jak tam? Proszę o pomoc
14 wrz 19:08
Vizer: Wykluczające się to takie gdzie nie ma części wspólnej. W tym przypadku to C i D oraz B i D
14 wrz 19:17
Karpiu: Rozumiem VIzer, ale i tak muszę chyba wypisać poszczególne zdarzenia, żeby się o tym przekonać.
np.
A{9pik,10pik,8pik,7pik,6pik} itd?
14 wrz 19:29
Vizer: Tak. Można sobie porozpisywać i zobaczyć, że tak jest.
14 wrz 19:32
Karpiu: Dziękuje Vizer i pozdrawiam
14 wrz 19:33