14 wrz 14:11
Piotr student: wyżej jest plik z zadaniem
14 wrz 14:26
Piotr student: Trivial mam za tydzień egzamin poprawkowy chce to zdać męcze się i głowie w tym zadaniu
piszę to co policzyłem
W=m*g
F
x=Fcosα
F
x=200N*cos60
o
F
x=100N
14 wrz 14:44
Piotr student: F
y=100N*1,73
F
y=173N
i właśnie nie wiem czy za F wstawiłem 200N
14 wrz 14:53
Piotr student: Trivial tu się męcze z tym
14 wrz 14:55
Piotr student: chodzi mi o to czy za F powinieniem wstawić coś innego
14 wrz 14:57
Piotr student: chce to zdać staram się a ty nie czytasz co napisałem
14 wrz 14:59
Piotr student: badz tak dobry i mi pomoz Trivial
14 wrz 15:13
Trivial:
Policz W do końca.
a) Fy = 173N < W
b) Fy = 692N > W
14 wrz 15:22
Piotr student: W=392,4
14 wrz 15:31
Trivial:
To teraz policz dla a) i b) oddzielnie Fwyp,y a potem Fwyp = √Fwyp,x2+Fwyp,y2
14 wrz 15:34
Piotr student: a wypadkową Fwyp,y licze Fy−W
14 wrz 15:46
Piotr student: ?
14 wrz 15:46
Piotr student:
Fwyp,y=173N−392,4N
Fwyp,y=−219,4N
14 wrz 16:01
Piotr student: spawdz czy do tego momentu dobrze jest Trivial
14 wrz 16:04
Trivial: Nie jest dobrze, bo jeśli Fy < W wtedy automatycznie Fwyp,y = 0.
W b) trzeba odjąć.
14 wrz 17:33
Piotr student: a w podpunkcie a) nie trzeba odejmować
15 wrz 16:30
Piotr student: Fwyp,y=173N tak
15 wrz 16:58
Piotr student: jak ja mam to policzyć Trivial Fwyp,y
jeszcze jedno nie rozumiem skąd ci się wzięło Fy=692N > W proszę o wytłumaczenie Trivial
15 wrz 17:16
rupert:
W podpunkcie a) masz zero, bo R
y < G, czy tam jak wolisz W., więc w tym podpunkcie wypadkowa
wyniesie R
wyp = 100 N, bo R
y=0. Natomiast w podpunkcie b) masz R
x= F
1*cosα
1=800 N * cos
60
o= 400 N,
R
y= F
1*sinα
1−G
=800 N*sin60
o− 392,4 N
= 400
√3N−392,4 N= 300,42 N
R
wyp=
√Rx2+Ry2
R
wyp=
√4002+300,422=325, 96 N ≈326 N
I jeszcze pozostaje wyliczyć kąt wypadkowej ze wzoru:
15 wrz 17:33
Piotr student: rupert a skąd mu się wzieło Trivialowi b)692N>W możeszi to wyjaśnić i wytłumaczyć bo nie
rozumiem
15 wrz 17:41
rupert: | | √3 | |
To jest składowa Ry do podpunktu b) gdzie F wynosi 800 N, czyli 800 N* sin60o= 800* |
| |
| | 2 | |
=400
√3≈692,82 N
15 wrz 17:46
Piotr student: √3=1.73
15 wrz 17:57
Piotr student: ?
15 wrz 17:57
rupert: 400*√3=692,8203230275509 ≈692,82 N
15 wrz 18:03
Piotr student: to jest podpunkt b) Fwyp=692N−392,4=299,6N
15 wrz 18:16
Piotr student: zgadzam się z tobą Fwyp,y=692,82N−392,4N=300,42N
15 wrz 18:20
Piotr student: | | Rx | |
cosα= |
| do tego wzoru podstawiam |
| | √Rx2+Ry2 | |
15 wrz 20:48
Piotr student: | | Fx | |
cosα |
| taki wzór |
| | √Fx2+Fy | |
15 wrz 21:18
Piotr student: weźcie mi pomóżcie rupert, Trivial
15 wrz 22:50
Piotr student: | | 400N | |
cosα= |
| nie wiem czy to dobrze ale staram się |
| | √400N2+300.422 | |
15 wrz 23:03
Radosław:
No!Jebie jak stary,a wciąż na utrzymaniu tatusia.Więcej samodzielności!
16 wrz 07:15
Piotr student: Trivial czy dobrze jest to co napisałem post 15 wrz 23:03
16 wrz 12:13
16 wrz 12:16
Trivial: ...
16 wrz 12:16
Piotr Student: Zaraz sie zesikam jak mi nie pomożecie
16 wrz 12:17
Trivial: Ja nie pomogę. Wesołego sikania.
16 wrz 12:18
Piotr student: ja tego nie napisałem wyżej
16 wrz 12:23
Piotr student: | | 400 | |
cosα= |
|
|
| | √16000+90252,176 | |
cosα=1,0757
coś takiego mi wyszło Trivial
16 wrz 12:48
rupert: To teraz wystarczy odczytać kąt z tablic trygonometrycznych
16 wrz 12:50
Trivial:
Czy oni się pytają w ogóle w zadaniu o jakiś kąt? Jakoś nie pamiętam...
16 wrz 12:52
rupert: Pytają o kierunek, więc jeśli chcemy dokładnie określić to wypadałoby.
16 wrz 13:01
Piotr student: kąt 43o
16 wrz 13:07
rupert: | | 400 | |
Tam masz błąd. Winno być cosα= |
| =1,22 czyli kąt będzie nieco mniejszy 39o |
| | 325,96 | |
16 wrz 13:13
;):
Jakim cudem funkcja cosinus może być większa od 1?
16 wrz 13:17
rupert: | | Ry | | 300,42 | |
cos β= |
| = |
| =0.92 |
| | √Rx2+Ry2 | | 325,96 | |
Teraz jest na pewno dobrze.
16 wrz 13:26
Piotr student: w książce jest taka odpowiedz
a)Fwyp=100N, kąt=0o
b)Fwyp=500,5N kat 37o
16 wrz 13:28
;):
Bo aż się zdziwiłem jak wam wyszło że cosx > 1 ?
16 wrz 13:37
rupert:
Jest źle podstawione. Tam pod pierwiastkiem będzie 160000 a nie 16000. 400
2 to 160000
16 wrz 13:42
AC:
I tak jest źle.
cos α = 0,799596513
16 wrz 13:48
rupert: Dobrze jest. cos β = 0.59 czyli 37o
16 wrz 13:49
rupert: A Rwyp ≈ 500,25 N
16 wrz 13:52
Piotr student: ale nie wychodzi kąt 37o
16 wrz 13:53
Piotr student: to gdzie jest błąd ?
16 wrz 13:54
Piotr student: | | 400N | |
cosα= |
| =325,96≈326N |
| | 300,42 | |
16 wrz 13:59
Piotr student: nie wychodzi mi to musi być dzieś wcześniej błąd
16 wrz 14:01
rupert: | | Ry | | 300,42 | | 300,42 | |
cos β= |
| = |
| = |
| = 0,59 |
| | √Rx2+Ry2 | | √160000+90252,37 | | 500,25 | |
a 0,59 z tablic to kąt 37
o
16 wrz 14:01
Piotr student: mi wychodzi 1,22 czyli mam zle
16 wrz 14:03
rupert: | | 400 | |
Jeśli chcesz liczyć już ten cos α to też wychodzi dobrze, bo |
| =0.79 czyli też |
| | 500,25 | |
będzie 37
o
16 wrz 14:14
Piotr student: dzięki rupert
16 wrz 14:18
Piotr student:
| | 400 | | 400 | |
cosα= |
| = |
| =0,79
|
| | √160000+90252,17 | | 500,25 | |
czyli 0,79 kąt 37
o wyszło dzięki rupert
16 wrz 15:48
AC:
Rupert właśnie wykazałeś, że cos(x) nie jest funkcją,
cytuję
cos 37o = 0,79 lub 0,59
Gratuluję.
16 wrz 22:04
rupert: Jak się dobrze przyjrzysz to raz jest α a raz β.
16 wrz 23:25