Dynamika
Piotr student:

Zadanie dla ruperta
Blok o masie 40 kg znajduje się pod działaniem siły ciężkości na powierzchni bez tarcia.
Zostaje do niego przyłożona siła zewnętrza 200N, jak to pokazano na rysunku.
a) Jaka jest siła wypadkowa działająca na blok? Podaj jej wartość, kierunek i zwrot
b) Przypuśćmy, że F
zewn=800 N, a nie jak poprzednio 200 N. Jaka jest teraz wartość siły
wypadkowej?
1 wrz 11:39
Piotr student: blok ma 40kg
na końcu niebieskiej strzałki pisze Fzew
a między nebieską strzałką a kreską poziomą jest kąt 60 tą długą
1 wrz 11:43
Mateusz: Czy wyznaczyłeś geometrycznie wypadkową tych sił
1 wrz 13:34
1 wrz 14:35
Piotr student: jak to narysować proszę
1 wrz 18:10
Piotr student: jak zabrać się do tego zadania Trivial, Jack, rupert
1 wrz 18:41
Piotr student: ktoś mnie słyszy proszę o narysowania okej Trivial ty umiesz wszystko więć pomóż mi
1 wrz 19:00
rupert: Do tej siły zewnętrznej 200 N musisz dorysować ciężar G, czyli siłę pionową w dół. I wykreślić
silę wypadkową tych dwóch sił. No i wyliczyć analitycznie szukaną siłę wypadkową ze wzorów:
R
x=F
1x+F
2x
R
y=F
1y+F
2y
R
x=F
1*cosα
1+F
2*cosα
2
R
y=F
1*sinα
1+F
2*sinα
2
R(wypadkowa)=
√Rx2+Ry2 − tutaj otrzymasz wartość siły, której szukasz
| | Rx | |
cos α= |
| − a tutaj kąt nachylenia tej siły, który będziesz musiał odczytać z |
| | Rx2+Ry2 | |
tablic trygonometrycznych
| | m | |
Pamiętaj, że druga siła to ciężar, czyli G=m*g= 40 kg* 9.81 |
| = 392,4 N |
| | s2 | |
a drugą siłę masz podaną i wynosi ona 200 N oraz w drugim przypadku 800 N. i to w zasadzie
wszystko. Pozdrawiam.
1 wrz 19:44
rupert: Wkradł się jeden błąd do wzoru. Zapomniałem o pierwiastku, więc:
1 wrz 19:46
Trivial:

W tym zadaniu:
α = 60
o
m = 40 kg
Rozkładamy siłę zewnętrzną
F na składowe
Fx,
Fy i dorysowujemy wszystkie
pozostałe siły, które działają na ciało − ciężar
W i siłę reakcji podłoża
N.
Bez siły zewnętrznej
F, siła reakcji podłoża jest równa ciężarowi (dzięki czemu nie ma
ruchu). Dokładając siłę zewnętrzną
F,
siła reakcji podłoża zmniejsza się! (nie
zawsze, ale w sytuacji, gdy składowa
Fy niejako "pomaga" sile reakcji − czyli tak jak na
rysunku). Siła reakcji może zmniejszyć się aż do zera. Dzieje się tak wtedy, gdy: F
y ma
wartość co najmniej równą ciężarowi.
Przechodzimy do rozwiązania:
W = mg
F
x = Fcosα
F
y = Fsinα
F
wyp,x = F
x.
| | ⎧ | 0, gdy Fy ≤ W | |
| Fwyp,y = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | Fy−W, gdy Fy > W | |
F
wyp =
√Fwyp,x2 + Fwyp,y2
Teraz pozostało podstawić dane. Kierunek i zwrot jest oczywisty.
1 wrz 20:16
Trivial: Żeby łatwiej to zrozumieć podnieść coś ciężkiego do góry. Zobaczysz ile siły musisz włożyć
zanim przedmiot się uniesie.
1 wrz 20:36
Trivial: spróbuj podnieść*...
1 wrz 20:37
Piotr student: mam pytanie rupert?
2 wrz 14:28
Piotr student: mam prośbę proszę cię rupert o narysowanie rysunku
2 wrz 14:34
Mateusz:
Załóż okulary albo idz do okulisty Trivial zrobił ci rysunek wyzej mam wrażenie że wogóle
nie czytasz postów z rozwiązaniami tylko je przepisujesz bezmyślnie wraz z rysunkami jeżeli
czegoś nie rozumiesz z rozwiązania lub rysunku to pytaj.
2 wrz 14:57
Piotr student: widzę że Trivila mi narysował rysunek ale ja chciałem oznaczenia rupert do rysunku
2 wrz 15:27
Piotr student: jak byś mi narysował rysiunek Mateusz byłbym wdzięczny
2 wrz 15:31
Piotr student: jak chce policzyć Rx ale nie wiem co podstawiać
3 wrz 21:29
Piotr student: proszę rupert narysuj mi rysunek z oznaczeniami jak chce podstawić F1x F2x nie rozumiem
co mam podstawić a chciałbym to zrozumieć
3 wrz 21:49
Piotr student: potrzebuję wyjaśnień bo nie rozumiem wzory mam ale trzeba wiedzieć za co podstawić rupert pomóż
3 wrz 21:56
Piotr student: 
pomocy rupert
3 wrz 22:13
rupert: F
1x to F
1*cosα czyli 200 N* cos 60 i to są rzuty na oś R
x, na R
y mamy F
1y*sinα−G czyli
| | m | |
F1*sin 60 − 40 kg* 9.81 |
| |
| | s2 | |
4 wrz 00:54
rupert: Jeśli jesteś na studiach technicznych to na pewno to miałeś na przedmiocie mechanika
techniczna, więc powinieneś to wiedzieć, tak myślę, ale moge się mylić.
4 wrz 00:57
Piotr student: prosiłbym rupert o wytłumaczenie
4 wrz 10:06
oax: Prosić, tyle potrafisz :<.
4 wrz 10:07
Piotr student: rupert wez mi proszę wytłumacz od początku twój sposób myslenia
4 wrz 10:50
4 wrz 12:56
Piotr student: Mateusz mówiłeś, że mi wytłumaczysz więc wytłumacz mi sposobem ruperta proszę
4 wrz 18:02
Piotr student: np. chce obliczyć Rx i Ry i co mam podstawiać nie daję rady sobię z tym właśnie Mateusz
wytłumacz proszę mi bardzo chce to zrozumieć
4 wrz 18:18
Piotr student: to wytłumacz mi proszę metodą Triviala
4 wrz 18:38
Piotr student: proszę niech mi ktoś wytłumaczy sposób ruperta i Triviala
4 wrz 19:09
Piotr student: Trivial napisałeś mi taki wzór W=mg
4 wrz 21:58
rupert: To jest siła ciężkości F=m*g, różne są oznaczenia W, G, F.
4 wrz 23:04
Piotr student: W=392N
5 wrz 10:40
Piotr student: rupert wyliczyłem sił ciężkości i co dalej
5 wrz 11:08
rupert: Ta siła ciężkości już dawno została wyliczona, bo 1 września o 19.44, a dziś mamy już 5, więc
wniosek taki, że w ogóle nie czytasz tych postów i nie analizujesz tych podpowiedzi, bo już
dawno wszystko zostało rozpisane przez Triviala oraz przeze mnie, więc wystarczy
podstawić do wzorów i wyliczyć oraz odczytać z tablic kąt wypadkowej. Pozdrawiam.
5 wrz 11:48
Piotr student: F
x=F*cosα
F
x=200N*cos60
F
x=100N
5 wrz 13:52
Piotr student: mam pytanie odnośnie Fy=F*sinα
Fy=200N*sin600
Fy=200N*√32
5 wrz 14:08
Piotr student: Fy=100N√3
5 wrz 14:13
Piotr student: Trivial powiedz czy jest dobrze czy zle to Fy i Fx
5 wrz 14:15
Piotr student: rupert sprawdz mi to co napisałem
5 wrz 14:19
Piotr student: niech ktoś mnie upewni ze jest dobrze
5 wrz 14:22
5 wrz 15:47
Piotr student: Trivial proszę przeglądnij to Fy nie jestem tu pewny wyniku badzo cię o to proszę
5 wrz 15:58
Piotr student: 
Trivial proszę
5 wrz 16:21
oax: Żenada trochę.
5 wrz 16:46