trygonometria
vladimirovna: Niech α. β, γ oznaczają mairy kątów trójkąta, leżących naprzeciwko boków o długościach a, b, c.
Wówczas zawsze:
| | ab | | sinα*sinβ | |
b. |
| = |
| |
| | c2 | | sin2(α+β) | |
14 wrz 19:02
vladimirovna: Ma ktoś może jakiś pomysł? Kombinowałam z twierdzeniami cos i sin ale po prostu jakis kosmos mi
wyszedł
14 wrz 20:37
krystek: Podziel obustronnie przez sinαsinβ
następnie pomnóż przez c2
zauwaz że α+β=180−γ i sin (α+β)=sin(180−γ)=...
I masz wzór sin.Zapisz wszystko wg instrukcji i masz zadanieb.
14 wrz 20:49
vladimirovna: Nie wiem albo dziś nie myślę, albo nie wiem co, ale doszłam do takeij posatci:
i nie wiem co dalej
14 wrz 21:37
vladimirovna: c2 w mianowniku mialo byc
14 wrz 21:38
vladimirovna: w liczniku ech!
14 wrz 21:38