Ciągi
JohnnyB: Suma trzech wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi 216.
Znajdź ten ciąg.
Z góry dzięki z pomoc.
14 wrz 23:12
ICSP: a+b+c = 21
a*b*c = 216
b2 = ac
b3 = 216
b = 6
a + c = 21 −6 = 15
a+c = 15
ac = 36
układ równań.
Metoda "zgadywania"
zgaduję że a = 3 v a = 12
odp.
ten ciąg to 3,6,12 lub 12,6,3
14 wrz 23:16
ICSP: Jeszcze jedno.
Nauczyciele nie uznają metody zgadywania więc niestety będziesz musiał rozwiązać układ równań
znaną tobie metodą.
14 wrz 23:16
Eta:
Zależy jacy naaaauczyciele ?
14 wrz 23:18
ICSP: Zależy

Moja nie uznawała
14 wrz 23:19
Vax: Z ,,metodą zgadywania" trzeba bardzo uważać. Znajdując jedno rozwiązanie nie mamy pewności, czy
nie ma innych rozwiązań. Oczywiście mając układ równań symetrycznych względem niewiadomych,
mając jedno rozwiązanie wystarczy wziąć jego permutacje dostając pozostałe, jednak czasem
ludzie o tym zapominają i mając jedno rozwiązanie kończą zadanie, stąd zapewne nauczyciele o
tym nie mówią na lekcjach, później na jakimś egzaminie ktoś mógłby w nieumiejętny sposób z
tego skorzystać a następnie mieć pretensje do nauczyciela
14 wrz 23:30
JohnnyB: Moja chyba też nie uznaje..
14 wrz 23:34
ICSP: w takim razie do roboty. Masz do rozwiązania jeden prosty układ równań
14 wrz 23:35
Gustlik: ICSP Po co aż trzy niewiadome

? Wystarczą dwie.
a+aq+aq
2=21 (*)
a*aq*aq
2=216 (**)
z (*) mamy
a
3q
3=216 /
3√
aq=6 podstawiasz do (*)
a+6+aq
2=21
a+aq
2=15
a(1+q
2)=15
aq=6 →dzielisz stronami i a się skróci
6(1+q
2)=15q
6+6q
2=15q
6q
2−15q+6=0 /:3
2q
2−5q+2=0
Δ=9
√Δ=3
q
2=2
Ciąg I:
| | 1 | |
a1=12, q1= |
| , czyli liczby 12, 6, 3
|
| | 2 | |
Ciąg II:
a
2=3, q=2, czyli liczby 3, 6, 12
14 wrz 23:39
ICSP: ja jakoś zawsze byłem w tego typu zadaniach za trzema niewiadomymi.
Poza tym jak kiedyś robiłem zadanie nie zauważyłem że aq jest drugim wyrazem ciągu i utknąłem
na kilka minut. Zapewne nie jestem jedyną osoba która tego nie zauważyła i myślę że większość
utknęłaby na więcej niż kilka minut
14 wrz 23:42
Eta:
W tym przypadku nie masz racji
Gustliku
błyskawicznie.... mamy b
3=216 => b= 6
też układ dwu równań i mniej
"straszy" ... niż ten z a
1 i q i q
2
pozdrawiam
14 wrz 23:43
Gustlik: W sumie masz rację, Eta, można tak:
ac=36
a+6+c=21
I też mamy dwie niewiadome, tylko "ładniej" to wygląda.
Pozdrawiam.
15 wrz 00:17