wielomiany POMOCY ! PILNE !
bezradny: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez podany obok dwumian, nie wykonując dzielenia.
a) W(x) = x
7 − 33x + 11 , U(x) = (x+1)(x−2)
b) W(x) = x
99 − 1 , U(x) = x
2 − 1
c) W(x) = x
5 − x
3 + x
2 − 1 , U(x) = (x−1)(x+1)(x+2)
Bardzo proszę o pomoc i dokladne rozwiazanie

pilne

14 wrz 17:39
Bogdan:
Popraw treść zadania. Wielomiany U(x) nie są dwumianami.
14 wrz 17:51
bezradny: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian U, nie wykonując dzielenia.
a) W(x) = x7 − 33x + 11 , U(x) = (x+1)(x−2)
b) W(x) = x99 − 1 , U(x) = x2 − 1
c) W(x) = x5 − x3 + x2 − 1 , U(x) = (x−1)(x+1)(x+2)
tak mialo byc...
14 wrz 17:54