6|n^2-n jak to rozwiązać i co to jest??
duzy_rysiek: witam. mam takie zadanko 6|n
2−n i zastanawiam się jak to rozwiązać

czy to zadanie w ogóle
podchodzi pod indukcje matematyczna czy nie? proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie tego
zadanka. bardzo proszę
14 wrz 18:58
Vax: Powinno być raczej n3−n
14 wrz 19:04
duzy_rysiek: ja mam tak zapisane
14 wrz 19:19
Vax: No to nie działa np dla n=2, n=5
14 wrz 19:29
duzy_rysiek: 
proszę w takim razie o rozwiązanie 6|n
3−n. jak to się robi i co to jest.
14 wrz 19:31
Vax: Zauważamy, że n3 − n = n(n2−1) = (n−1)n(n+1), jest to iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych,
z czego przynajmniej jedna będzie parzysta, oraz jedna będzie podzielna przez 3, więc cały
iloczyn będzie podzielny przez 2*3 = 6
14 wrz 19:33
duzy_rysiek: a można ten przykład rozwiązać za pomocą indukcji matematycznej?
14 wrz 19:35
Vax: Można, dla n=1 podzielność zachodzi, zakładamy, że zachodzi dla pewnego n:
6 | n3 − n
I pokazujemy, że działa dla n+1:
(n+1)3 − (n+1) = n3+3n2+3n+1 − n − 1 = n3+3n2+2n = (n3−n)+3n2+3n = (n3−n) + 3n(n+1)
n3−n z założenia indukcyjnego dzieli się przez 6, a 3n(n+1) dzieli się przez 6, ponieważ
jednym ze składników jest 3, a iloczyn n(n+1) jako iloczyn 2 kolejnych liczb całkowitych
dzieli się przez 2, więc ten wyraz dzieli się przez 3*2 = 6, czyli całe nasze wyrażenie jest
podzielne przez 6, cnd.
14 wrz 19:39