Zbiór : {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
arkaaa: Zbiór : {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Z powyższego zbioru losujemy 3 cyfry, które zapisujemy w kolejności losowania. (BEZ ZWRACANIA)
Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjdzie nam:
a) liczba mniejsza od 537
b) liczba większa od 463
14 wrz 18:05
arkaaa: ktoś to umie?
14 wrz 18:17
Trivial:
Wariacje bez powtórzeń, czyli reguła mnożenia:
n = 9
k = 3.
a) Trzeba rozbić na przypadki. Wylosowana liczba jest mniejsza od 537 jeśli:
• pierwsza cyfra jest ze zbioru {1,2,3,4}. (4*8*7)
• pierwszą cyfrą jest 5 i druga cyfra jest ze zbioru {1, 2}. (1*2*7)
• pierwszą cyfrą jest 5, drugą 3, a trzecia jest ze zbioru {1,2,3,4,5,6}. (1*1*6)
|A| = 4*8*7 + 1*2*7 + 1*1*6 = ...
b) Analogicznie.
14 wrz 18:35
Vizer: a)
moc Ω= 9*8*7=504
A−liczba mniejsza od 537
moc A= 4*8*7+1*3*4=236
Chyba dobrze. Podaj jaka jest odpowiedź w książce.
14 wrz 18:36
Vizer: A no tak
Trivial ma dobrze
14 wrz 18:37
Trivial:
14 wrz 18:40