matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
całki:
x−2
jak obliczyć całkę ∫
dx
x
2
−4x+5
14 wrz 23:47
Vax:
1
2x−4
.. =
∫
dx
2
x
2
−4x+5
Teraz zauważ, że licznik jest pochodną mianownika, wiesz co dalej
14 wrz 23:49
Godzio:
f'(x)
Zauważ, że (x
2
− 4x + 5)' = 2x − 4 = 2(x − 2) ( ∫
dx = ln|f(x)| + C )
f(x)
14 wrz 23:50
ZKS:
Oo ktoś szybszy był od
Godzia
ale się nie dziwię jeżeli to
Vax
.
14 wrz 23:51
Eta:
Młodzi "trzaskają" całki ......... aż
iskry
lecą
14 wrz 23:52