czworokąt opisany na kole
little_luck: Siemanko, czy jest tu ktoś, kto potrafi to rozwiązać?
Na kole opisano czworokąt którego boki kolejno są równe y+4, 5y, x+30, 2x . Obwód czworokata
jest rowny 100cm, a jego boki wynosza :
a)20cm,20cm,30cm,40cm
b)10cm,30cm,40cm,20cm
c)20cm,20cm,30cm,30cm
d)10cm,40cm,40cm,10cm
Prosilabym o obliczenia...
Bardzo prosze o rozwiazanie
14 wrz 19:52
little_luck: Proszę
14 wrz 20:07
Tad:
| ⎧ | y+4+5y+x+30+2x=100 | |
| ⎩ | y+4+x+30=5y+2x | .... i pobaw się ...
|
14 wrz 20:26
Tad:
6y+3x=66 ... 2y+x=22
4y+ x=34 ... 4y+x=34 ... 2y=12 ... y=6 x=10
a więc: 10, 30, 40, 20
14 wrz 20:37
little_luck: Dziękuję bardzo, bardzo
14 wrz 20:43