trygonometria ostrosłup
nikonek: pomocy oblicz oblicz pole pow calkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego
krawędź boczna z krawędzią podstawy tworzy kąt 45 stopni a krawedz podstawy ma dł. 4 cm.
z góry dziękuje
14 wrz 16:45
dero2005:
α = 45o
a = 4 cm
a2
√2
= cos α =
l
2
a√2
l =
= 2√2 cm krawędź boczna
2
a√3
4√3
hp =
=
= 2√3 cm wysokość podstawy
2
2
hs = √l2 − (a2)2 = √(2√2)2 − 22 = √8 − 4 = √4 = 2 cm wysokość ściany
bocznej
H = √(hs)2 − (13hp)2 = √22 − (23√3)2 = √4 − 43 = √83 =
= 23√6 cm wysokość ostrosłupa
a2√3
Pp =
= U{42√3{4} = 4√3 cm2 pole podstawy
4
V = 13Pp*H = 13*4√3*23√6 = 83√2 cm3 objętość ostrosłupa
a*hs
4*2
Ps =
=
= 4 cm 2 pole ściany
2
2
Pc = Pp + 3Ps = 4√3 + 3*4 = 12 + 4√3 cm2 pole powierzchni calkowitej