granice - Hospital
M.: Obliczyc granice
lim n→0 (1+3x)1/x
14 wrz 15:57
sushi_ gg6397228:
przeciez nie trzeba tego Hospitalem tylko pod e
z tego co wiem to n→∞ bo to liczba naturalna
14 wrz 15:59
M.: nie bardzo rozumiem co masz na myśli... w poleceniu jest to nieszczęsne 0 więc nie bardzo wiem
jak to ugryźć... prawo i lewo stronne?
14 wrz 16:04
M.: no dobra... pomotałem pomotałem i to bd e3;>?
14 wrz 16:28
gwiazda: Jeśli ma być lim→
∞ to wychodzi 1
14 wrz 17:09
Trivial:
x→0?
Mamy sytuację Jeden + coś co dąży do zera. Korzystamy ze wzoru:
lima→0 (1+a)b = lima→0 eab
limx→0 (1+3x)1/x = limx→0 e3x*1/x = e3.
14 wrz 17:36