trygonometria
zielone: Mam jeszcze jedno, pomóżcie:
14 wrz 16:02
ICSP: moje zadanie. Nie ruszać
14 wrz 16:04
Eta:
14 wrz 16:07
ICSP: | | sin36o * cos36o * cos108o | |
L = cos36o * cos108o = |
| = |
| | sin36o | |
| 2sin36o*cos36o * cso108o | | sin72o * cos108o | |
| = |
| = |
| 2sin36o | | 2sin36o | |
| 2 * sin108o * cos 108o | | sin 216o | | −sin36o | |
| = |
| = |
| = |
| 4sin36o | | 4sin36o | | 4sin36o | |
14 wrz 16:09
zielone: Je, dziękuję Ci baardzo.
Mam tylko jedno pytanie, jakim cudem tam z sin72o zrobiło się 2sin108o?
14 wrz 16:24
ICSP:
sin(180
o−α) = sinα
dla α = 72
o otrzymujemy
sin(180
o−72
o) = sin72
o ⇔ sin108
o = sin72
o
Pozdrawiam
14 wrz 16:30
zielone: No faktycznie... Dzisiaj mam mniej myślący dzień i nie zauważyłam...

Pozdrawiam również
14 wrz 16:34