Liczba podzielna przez 90
es: wykaż że 98+97+96+...+92+9 jest podzielne przez 90
14 wrz 21:19
ICSP: 9 + 9
2 + ... + 9
8 = 9(1 + 9 + ... + 9
7)
1 + 9 + ... + 9
7
jest sumą wyrazó ciągu geometrycznego o ilorazie 9 wyrazie pierwszym 1 oraz o ilości wyrazów
równej 8.
| | 1 − 98 | | (1−9)(1+9)(1+92)(1+94) | |
S8 = 1 * |
| = |
| = 10(1+92)(1+94) |
| | 1−9 | | (1−9) | |
zapisujemy:
9 + 9
2 ... + 9
8 = 90(1+9
2)(1+9
4)
c.n.u.
Jednak zapewne da się to zrobić w prostszy sposób.
14 wrz 21:23
Vax: Przekształcamy równoważnie:
9+92+..+98 == 0 (mod 90) /:9
1+9+92+...+97 == 0 (mod 10)
1+(−1)+(−1)2+...+(−1)7 == 0 (mod 10)
0 == 0 (mod 10) co jest prawdą, przekształcenia były równoważne więc teza jest prawdziwa, qed.
14 wrz 21:23
ICSP: Witaj
Vax. Widzę że znowu wprowadzasz metody zbyt skomplikowane dla przeciętnego
licealisty
14 wrz 21:25
Vax: Albo jeszcze inaczej:
9+92+..+98 = 9(1+9)+93(1+9)+...+97(1+9) = 10(9+93+..+97) = 90(1+92+...+96)
14 wrz 21:25
ICSP: to drugie rozumiem
14 wrz 21:26
Vizer: Ja nie rozumiem trzeciej linijki z modami
14 wrz 21:27
Vax: Zbyt skomplikowane jeżeli się z nimi nie spotkało wcześniej, wystarczy trochę o tym poczytać i
już wiadomo o co chodzi, a to się BARDZO przydaje w tego typu zadaniach, ale w razie czego
pokazałem inny sposób
14 wrz 21:27
Trivial: Kongruencje modulo! Tego mi było trzeba...
14 wrz 21:29
es: Powiem szczerze że dużo czasu zajeło mi zrozumienie tego

ale dzięki wielkie już coś kumam
14 wrz 21:38
Gustlik: ICSP − nie musisz wyciągać 9 przed nawias, bo 9
8+9
7+9
6+...+9
2+9 to też ciąg
geometryczny, tylko o wyrazie a
1=9 i ilorazie q=9
Mamy 8 wyrazów tego ciągu i obliczamy wartość ułamka kalkulatorem:
| | 1−98 | |
S8=9* |
| =9*5380840 (celowo nie wymnażam)
|
| | 1−9 | |
Wartość ułamka to 5380840, a więc jest podzielna przez 10 (cyfra jedności 0). Zatem 9*5380840
jest podzielne przez 90.
c.n.d.
15 wrz 01:20
ICSP: [Gustlik]] Po co wymnażać ułamek skoro można go rozłożyć ze wzorów skróconego mnożenia?
| 1 − 98 | |
| = U{(1−9)(1 + 9)(1+92)(1+94)}{1−9) = (1+9)(1+92)(1+94) |
| 1−9 | |
9 * (1+9)(1+9
2)(1+9
4) = 9 * 10 (1+9
2)(1+9
4) = 90(1+9
2)(1+9
4)
Wykorzystujesz wzory które znasz i jest prosto bez dużych liczb.
15 wrz 11:11
ICSP: | (1−9)(1+9)(1+92)(1+94) | |
| − poprawiam ułamek który mi nie wyszedł. |
| (1−9) | |
15 wrz 11:11
Gustlik: Można, tylko nie każdy uczeń zauważy, że tu jest wzór skróconego mnożenia. Natomiast każdy ma
kalkulator i sobie obliczy wartość tego ułamka.
15 wrz 18:49
Bogdan:
Taki wytrawny nauczyciel twierdzi, że wykazując prawdziwość zdania wymienionego
w treści zadania wystarczy zastosować kalkulator? Nie wierzę Gustliku, że to powiedziałeś!
Czy wynik uzyskany kalkulatorem może być uznany za dowód?
15 wrz 18:58
Trivial:
To krok w kierunku dowodów przez wolfram.
15 wrz 19:15
prosze o pomoc: 2 * 16x − 24x ≤ 15 + 42x−2
15 wrz 19:22
Gustlik: Może i masz nieco racji,
Bogdanie, ale jeżeli w wyniku obliczeń wychodzi liczba całkowita
z cyfrą jedności 0 na końcu, to jest to liczba podzielna przez 10. Sposób
ICSP − dobry,
niemniej "moim" sposobem można sprawdzić poprawność rozwiązania.
Pozdrawiam
16 wrz 00:00