matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz pozostałe funcje kata α jeśli
Paulis:
Wyznacz pozostałe funcje kata α jeśli : cosx= 2/5 α należy (90, 180)
14 wrz 17:17
tomq:
sin
2
x+cos
2
x=1
4
sin
2
x+
=1
25
21
sin
2
x=
25
√
21
sinx=
ujemny odpada.. bo w drugiej jest dodatni
5
√
21
5
√
21
tgx=−
*
=−
5
2
2
2
2
√
21
ctg=−
=−
ujemne bo tg i ctg w drugiej cwiartce sa ujemne..
√
21
21
14 wrz 18:11