równanie różniczkowe
Marta: Wyznaczyć rozwiązanie równiania różniczkowego y' = yx + x2 ex spełniające warunek
początkowy y(1) = 1. POdać maksymalny przedział, na którym rozwiązanie jest określone.
14 wrz 23:44
hwdtel:
y' = yx + x2ex ⇔ y' = p(x)y + g(x) ⇒
y = Ce∫p(x)dx + e∫p9x)dx[∫{ g(x)e−∫p(x)dx}dx]
∫p(x)dx=∫dxx=lnx ; elnx = x
∫g(x)1xdx=∫xexdx = (x−1)ex
Czyli w Twoim zadaniu (całka ogólna)−y=Cx + x(x−1)ex
Całka(przy warunkach początkowych)−y=x + x(x−1)ex
A nad dziedziną rozwiązania to już zastanów się sama
15 wrz 16:32