ciąg geometryczny
Alexandra: Dla jakich x liczby :
5x−2;
x+2;
x−2
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny?
14 wrz 21:44
sushi_ gg6397228:
a,b,c to b2=a*c podstawiasz i rozwiazujesz
14 wrz 21:50
Alexandra: (x+2)2=(5x−2)(x−2)
(x2+4x+4)=5x2−10x−2x+4
x2+4x+4=5x2−12x+4
4x2−16x=0 cos takiego mam zrobić ?
15 wrz 19:22
gwiazda: Tak i pierwiastki.
15 wrz 19:28
krystek: Aby dokładnie nauczy to mówimy ,że z def liczby tworzą ciąg geometryczny wtedy i tylko wtedy
gdy iloraz między dowolnym wyrazem a wyrazem go poprzedzającą jest stały i równy q
I mamy to co sushi napisał.Pozdrawiam sushiego.
15 wrz 20:03