matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria, tożsamości.......
zielone:
Proszę o pomoc: Wykaż, że:
α−β
(cosα−cosβ)
2
+(sinα−sinβ)
2
=4sin
2
2
Z góry dziękuję
14 wrz 15:03
Jack:
L=...=2−2cosαcosβ−2sinαsinβ=2−2(cosαcosβ+sinαsinβ)=2−2cos(α−β)=2(1−cos(α−β) )=
α−β
=2*2*sin
2
=P
2
14 wrz 15:25
zielone:
Jee.. Dzięki bardzo.
Pozdr.
14 wrz 15:41