Wielomiany zad. 3
Ola: Wyznacz wartości parametru m∊R, dla których równanie (x2−2x+m−2)(|x−1|−m+1)=0 ma trzy różne
pierwiastki rzeczywiste. Oblicz te pierwiastki.
14 wrz 19:55
ZKS:
1o
|x − 1| − m + 1 = 0 − jeden pierwiastek ⋀ x2 − 2x + m − 2 = 0 − dwa pierwiastki
2o
|x − 1| − m + 1 = 0 − dwa pierwiastki ⋀ x2 − 2x + m − 2 = 0 − jeden pierwiastek
1o
|x − 1| = m − 1 m − 1 = 0 ⇒ m = 1
x1 = 1
x2 − 2x − 1 = 0
Δ = 2
√Δ = √2
x2 = 1 − √2 x3 = 1 + √2
2o
x2 − 2x + m − 2 = 0 Δ = 0 ⇒ m = 3
x2 − 2x + 1 = 0
x1 = 1
|x − 1| = 2 ⇒ x2 = 3 x3 = −1
dla m = 1 pierwiastki x∊{1 − √2 ; 1 ; 1 + √2}
dla m = 3 pierwiastki x∊{−1 ; 1 ; 3}
14 wrz 22:54
Godzio: 1
o
Δ = 8
√Δ = 2
√2
Reszta ok

, sory że się czepiam ale tak już mam
14 wrz 23:00
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
x1 = (− |
| b) − Δ x2 = (− |
| b) + Δ |
| | 2 | | 2 | |
Hah nie masz racji
14 wrz 23:08
Godzio:
Rację mam, ale Ty jakąś dziwną deltę liczysz
14 wrz 23:33
ZKS:
Może i dziwna ale liczy jak należy i działa w 100%.

x
2 − 28x + 30 = 0
Δ = 14
2 − 30 = 166
√Δ =
√166
x
1 = 14 −
√166
x
2 = 14 +
√166
Znacznie szybciej niż normalnie.

Tylko że najlepiej to stosować gdy liczba przy b jest
parzysta.
14 wrz 23:43