fizyka
tn: witam,
są dwa wzory na grawitacje, ale którego kiedy używać:
F = const * r * p / czym jest to const?
oraz drugi ze stałą G
którego kiedy używać:
14 wrz 20:10
WW10: const =constant z łaciny stałe/stały jak coś używaj google.pl odpowiada na 96% pytań
14 wrz 20:36
WW10: tutaj naturalnie też ale chyba z googla szybciej
14 wrz 20:37
Trivial: Nigdy nie widziałem tego pierwszego wzoru na oczy. Czym jest p?
14 wrz 20:38
tn: gęstością, a r promieniem / odległością.
to ja wiem co znaczy const − ale co mam za to podstawiać ?
14 wrz 20:55
Trivial: To wzór ogólny. const oznacza, że jest to pewna stała (a nie np. funkcja). Jeśli chcesz mogę ci
wyprowadzić tą stałą.
14 wrz 20:58
tn: Mam do Ciebie inną prośbę:
możesz pokazać mi co jak się oblicza i skraca(jednostki też):
| | m3 | |
6,6743 * 10−11 |
| * (5916,67kg)2 |
| | kgs2 | |
14 wrz 21:11
Trivial:
Potrzebny będzie kalkulator.
| | m3 | |
6.643*10−11 |
| *(5916.67kg)2 = |
| | kg*s2 | |
| | m3kg2 | |
6.643*10−11 *35006983.8889 |
| = |
| | kg*s2 | |
| | m3kg | |
6.643*10−11 * 3.50069838889*107 |
| = |
| | s2 | |
23,25513939739627*10
−4 Nm
2 =
2.325513939739627*10
−3 Nm
2.
14 wrz 21:21
WW10: chyba dobrze przyjąć przybliżenie
14 wrz 21:24
WW10: lepiej będzie Ci się liczyć jak masz zamiar to dalej wykorzystywać jako dane w jakimś zadanku.
14 wrz 21:25
Trivial: Oczywiście, że można przyjąć przybliżenie jeśli nie interesują nas dokładne wyniki.
14 wrz 21:27
Trivial:
Aha. I nikt raczej nie bawi się w jednostki. Wybieramy pewien układ jednostek i się go
trzymamy. Powiedzmy wybieramy układ SI (metr, kilogram, sekunda) i przed przystąpieniem do
zadania przekształcamy wszystko do SI − wtedy nie trzeba tyle przepisywać.
14 wrz 21:31