matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 578,
577
,
576
,
575
,
574
,
573
,
572
,
571
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
staszek:
Mógł by ktoś to rozwiązać?
2
mik3:
Dana jest funkcja kwadraratowa f(x)= x
2
+bx+c Wyznacz b i c wiedzac ze f ma 2 miejsca zerowe. x=2, x=4
2
Pterodaktyl:
Może nie jest to zadanie stricte z matematyki, ale może ktoś miły pomoże i podpowie: kiedy w równaniu reakcji piszemy znak mnożenia? Chodzi mi o sytuację, w której po napisaniu równania
6
ola:
|x
2
− 1|
funkcja f dana jest wzorem f(x) =
.
x
3
−x
a. naszkicuj wykres funkcji f b. dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie?
6
michael:
Witam Mam kilka zadań do rozwiązania
3
Tomek:
Jutro mam sprawdzian i na pewno pojawi sie to zadanie tylko ze ja nie wiem jak to zrobić
3
Kasiaaa:
rzucamy kostka i monetą , oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez 3 i orła lub parzystej liczby oczek
10
Pająk:
Z urny, w której jest n+4 kul białych i n kul czarnych, losujemy dwie kule bez zwracania. Wyznacz n, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania z tej urny dwóch kul czarnych jest równe
1
angela:
Objętość stożka jest równe 108π a średnica podstawy ma długość 12 cm. Oblicz Pb tego stożka.
2
michael:
Zadanie 2 zbiór (−
∞
,−4)∪(2,
∞
) jest rozwiązaniem nierówności
1
Aga:
Bardzo proszę o pomoc, zadanie wydaje się banalne, ale nikt nie był go w stanie rozwiązać. Podaj pierwiastki wielomianu:
4
afh:
Oblicz granicę funkcji
1
Joanna:
Rzucamy kostką i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze dwa razy wypadnie ta sama liczba oczek lub dwa razy liczba oczek będzie mniejsza od 4.
1
Randzio:
a) tg
2
x − tg
2
y
0
qwerty:
Ze skrzyżowania rusza samochód w chwili, kiedy na następnym skrzyżowaniu odległym o d = 0.5 km zapala się zielone światło. Cykl zmiany świateł jest
0
qwerty:
Z wieży wyrzucono jednocześnie dwa ciała z jednakową prędkością v0, jedno pionowo do góry, a drugie pionowo w dół. Jak zmienia się z biegiem czasu odległość między
3
Przemek:
x+x
2
−x
3
x→1 (x dąży do 1)
(x−1)
2
1
kasia:
podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny. Spodek wysokości ostrosłupa znajduje się w wierzchołku kąta prostego podstawy. Jedna ze ścian bocznych tego ostrosłupa
2
Ed:
Wzór Taylora z resztą Lagrange'a − wyjaśnienie
Jak w końcu wygląda ten wzór z resztą? W książce mam coś takiego:
3
janusz:
wyznacz współczynniki a i b tak aby W(x) razy F(x)=H(x) jeśli
4
Tomek:
Sprawdź czy liczba 5
0
,
5
jest miejscem zerowym funkcji h(x)=
3
√
5x
−
6
√
5
12
Veracruz:
ile roznych 4−cyfrowych liczb mozna zbudowac z cyfr: 0, 1, 2, 3?
2
agaa:
log2t2 + log23t − log2t
3
Magda :
Prosta o równaniu x=−2 przecina wykres funkcji f(x)=U({2}{3})
x
w punkcie P. Sprawdź, czy suma wartości bezwzględnych współrzędnych punktu P jest większa od 4
0
Wojtek:
x
3
+x
2
+x+
1
3
=0
1
Domka:
Byłby ktoś w stanie narysować dla mnie wykres relacji x
2
= y
2
? Zupełnie nie wiem, jak to rozgryźć:(
0
qwerty:
Dwa klocki, o masach m = 1 kg i M = 2 kg, połączone sznurkiem są podnoszone pionowo do góry ze stałą prędkością. Jaka jest siła przyłożona do
0
qwerty:
. Z wieży wyrzucono jednocześnie dwa ciała z jednakową prędkością v0, jedno pionowo do góry, a drugie pionowo w dół. Jak zmienia się z biegiem czasu odległość między
0
qwerty:
Ze skrzyżowania rusza samochód w chwili, kiedy na następnym skrzyżowaniu odległym o d = 0.5 km zapala się zielone światło. Cykl zmiany świateł jest
0
jasiek:
Wyznacz współczynnik a , b tak aby W(x) x F(x) =H(x) jeśli
3
xXx:
:::rysunek::: Lampa wisi na wysięgniku wykonanym z metalowych prętów AB i AC przymocowanych do ściany.
3
tn:
cześć mam pewną wątpliwość:
2
KaKu:
Moze ktos mi wylaczyc wspolny czynnik znaczy napisac gotowy bo nie potrafie
/
2
Michal123:
Zad Dane: Szukane
1
Kasia:
prosze o szybką odpowiedz :
7
janusz:
proszę o pomoc karol: Sprawdź czy istnieją takie liczby a i b dla których wielomiany W(x) i P(x) są równe jeśli
4
korek:
lnx + 1 = 0 więc ile wynosi x
3
Radzio :
Rozstrzygnij nie używając kalkulatora, która z liczb jest wieksza : a)27
p
3
czy 243
3
human:
srednia srytmetyczna wporządkowanych rosnąco liczb : 5,a,8,b,12,13,35, jest równa 13. jakimi liczbami są w tym zbiorze a i b?
1
nowy:
ab(a+b) + bc(b+c) + ca(a+c) > 6abc
0
biedrona:
Losujemy z talii 52 kart dwie karty. (i) Losujemy z tych dwóch kart jedną jest czerwona.
7
Karolina:
1
Karola:
1
1
+
=2
1−x
2
1+x
1
konrad:
Rozkładając wielomiany na czynniki zawsze rozkładam do takiej postaci żeby w czynnikach nie
2
majka:
w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 0,2. Wysokość ostrosłupa ma długość 4√3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
13
syllabi:
Znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
=1 przechodzących przez punkt R=(1,2)
1
Mac:
Zadanie przygotowawcze do kolosa: Rozwiąż:
3
Madzik:
Wiadomo, że log 5=a.Wyznacz: a)log 2
1
mik3:
Liczba sześciocyfrowa jest podzielna przez 13,jesli roznica liczby trzycyfrowej powstalej z trzech koncowych cyfr i liczby zlożonej z trzech początkowych cyfr tej liczby jest podzielna
1
human:
Statystyka:
6
fan 2:
Witam. Mam zagwozdkę z takim przykładem: Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierównośc jest spełniona przez każdą liczbę
1
Janek :
Funkcja g jest określona wzorem g(x)=a
x
gdzie a jest rozwiązaniem równania 16x
2
−33x+2=0. Oblicz g(−0,25)
4
jarek:
sprawdź czy istnieje liczba a dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe jeśli
4
Łukasz:
log(log x) = 0
1
Karola:
x+2
x+3
−
x
2
x
2
+x
1
mala:
Określ dziedzinę funkcji gdy f(x) =
√
−x
+
√
x
4
KaKu:
wyciagnij wspolny czynnik przed nawias
2
c++:
Pomocy! jutro mam koło z algebry i do wyznaczania bardzo wielu rzeczy potrzebne mi są sprowadzenia do pełnych kwadratów. Nie mogę tego nigdzie znaleźć i prosiłbym o łopatologiczne
0
Magda:
Hej
bardzo proszę o pomoc Długość krawędzi podstawy i wysokość prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny o pierwszym
4
filip:
sprawdź czy wielomiany W(x) i P(x) są równe jeśli
1
filip:
sprawdź czy wielomiany W(x) i P(x) są równe jeśli
3
Maciek:
Funkcja g określona jest wzorem g(x)=(0,22)
x
. Dla którego argumentu x1=2
√
2
czy x2=
4
√
32
, funkcja g przyjmuje większą wartość?
2
Grzesiek:
1. Dana jest funkcja: y=
1
2
x
2
+ 2x+ 2 a) podaj zbior rozwiazan nierownosci f(x) ≥ 2
1
angelika:
Wyznacz liczbe p dla ktorej proste k ,l,m przecinaja sie w jednym punkcie jesli a)k: px−y+3=0 l: x−2y+1=0 m: 2x+y+2=0 Prosze o rozwiazanie
0
G:
pole figury F jest rowne 12cm
2
. Jakie jest pole figury Fprim, jesli: − figura F jest podobna do figury Fprim w skali 0,6.
0
KaKu:
(x+1)y+(x+1)
2
1
Zuza:
4
n−1
− 5
Oblicz granicę przy n −>
∞
a =
2
2n
− 7
9
asia:
2|x| − |x−2|=4 2|x| − |x−2|=4 lub 2|x| − |x−2|=−4
0
kiki:
wskaz wielomian rowny wielomianowi p(x)=(x−2)
3
0
Beeela.:
Może mi ktoś pomóc obliczyć pochodną ? ciąg dalszy. k=([m
1
*c
k
+(m
2
−m
1
)*c
w
]*(t
2
−t
1
))/(U*I*T)
1
daria:
rzucamy jeden raz dwiema kostkami, jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia ze suma wyrzuconych oczek jet wieksza od 10
5
anka:
Wyznacz wartosci a i b dla ktorych wielomian w(x)=2x
3
+7x
2
−7x+a i p(x)=(x+1)(2x
2
+bx−12) są równe
3
ABC :
Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6cm i tworzy z przekątną graniastosłupa kąt 30∘. Oblicz objętość i pole boczne graniastosłupa.
4
Tytan:
Siema liczę na wasza pomoc. Widzę że ktoś dzisiaj też próbował rozwiązywać już to zadanie na tym forum ale nie zostało dokończone. Kompletnie nie mam na nie pomysłu
4
olo:
Dany jest wielomian w(x)=3x
2
−2x
2
−5x+1 Oblicz
w(−1)−3w(0)
w(
√
2
11
medyk:
Witam! Mam prośbę : Czy mógłby mi ktoś podać rozwiązanie tej nierówności?: |2 − |1−x|| ≥ 2
6
zaq:
dana jest funkcja f(x)=2
x
wyznacz wszystkie wartosci x dla których f(x
2
)≤f(x+2)
1
lolo:
Liczby (x,15,75) są trzema początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz x i a5
18
anka:
Wskaż wielomian równy wielomianowi P(x)=(x−2)
3
1
lolo:
Wiedząc,że cosα=x, wyznacz: a. sin
2
αcosα
1
Aska:
Oblicz pochodna f(x)=
√
x
*lnx
2
Aska:
f(x)=x
2
(5−2
√
x
)
2
Ingaxx:
Wykaż że dla kąta ostrego prawdziwa jest tożsamość tg α+
1
tg α
=
1
sin α cos α
1
anula:
a) {4a−2=b {3a+7b=1,5
3
Koraa17:
:::rysunek::: Siema mam problem z jednym zadaniem, więc proszę o pomoc. Najlepiej jakby ktoś zrobił je od A
0
asia:
znajdz zalozenie f=g gdzie f(x)=2
x
−2 , g(x)=−1/x 2
x
−2=−1/x
2
mik3:
Kwadrat o boku a obrócono wokół jednego z boków. Objętość powstałej bryły wynosi
2
anka:
Wyrażenie algebraiczne 2(3x−y)
2
−3(2x+y)(y−2x)+12xy przedstaw w postaci sumy algebraicznej i oblicz jego wartość liczbową dla x=
√
2
y=−3
√
6
2
biedrona:
W czasie lotu z Warszawy do Auckland pasażerowie trzykrotnie zmieniają samolot. Prawdopodobieństwa zaginięcia bagażu w trzech kolejnych miejscach przesiadki
0
Maksmat:
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie matematycznym. MaksMat to internetowy serwis pozwalający uczniom na rozwijanie swoich zainteresowań związanych
2
Aska:
xcosx−sinx
f(x)=
tg
3
x
4
uinel:
2x
2
−8x=
0
bimi:
Znaleźć wykresy funkcji zdaniowych zmiennych x, y z których zakresem zmienności jest zbiór R:
6
szymek:
W ostrołupie prawidłowym trójkątnym krawędz podstawu ma długość 6 cm zas wysokość tego ostrosłupa jest równa
√
6
. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do
0
Koraa17:
Macie pomysł na to zadanie.?:(
1
KRYSTIAN:
5U2P{3}
1
anula:
Pomóżcie
rozwiąż układy równań metodą podstawiania. a) {4a−2=b
1
magda:
Oblicz oraz usuń niewymierność z mianownika. Proszę o pomoc.
1 − 4
√
3
=
3 + 2
√
3
0
asia:
wykresl funkcje a) y=f(x); y =|f(x)|, y=f(|x|); y =|f(|X|)|; jezeli f(x)= (1/2)
x
−1
2
Asteza:
Witajcie,
3
:):
czym sie rozni past simple od continous?oprocz formą oczywiscie
6
tom:
Wskaż postac iloczynową wielomianu p(x)=(1+x)(2x−5)−(5−2x)(x−2)
2
kasza:
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć i jak trzeba narysować wykres takiej funkcji liniowej
0
ebasse:
X, Y − niezależne X~N(−3,3)
6
TOmek:
Rozwiąz układ równań
7
tom:
Podane wielomiany zamien na iloczyny wielomianow mozliwie najnizszego stopnia
3
Zakłopotany:
Założenia: dla jakich wartości parametru m rozwiązeniem układu równań jest dokładnie jedna para liczb o jednakowych znakach?
2
tom:
w(x)=−6x
4
−3x
2
+5 g(x)=−3x
4
+x
3
−x
2
2
tom:
Wskaż wielomian równy wielomianowi p(x)=(x−2)
3
4
smahhy:
1
f(x)=tg
2
arcsin
x
2
2
tom:
Wyznacz wartości a i b dla ktorych wielomian w(x)=2x
3
+7x
2
−7x+a i p(x)=(x+1)(2x
2
+bx−12) są równe
2
Kojak93:
Dany jest trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni i podstawach 16 i 12. oblicz pole trapeu. kurde, jak wyprowadzic z tego trapezu h?
3
tom:
Rozłóż wielomian na czynniki
2
Ania:
Dodatnie rozwiązanie równania x
2
−32=0 zapisz w postaci 2
w
, gdzie w jest liczbą całkowitą
1
Mander:
Proste zadanie na procentach :
1
Sandra:
czesc
mam pytanie. czy równoległobok może mieć dwie różne wysokosci?
1
Politechnik?:
Hej, Mam lekki problem w związku ze wskaźnikiem rekrutacyjnym na Politechnikę Wrocławską.
5
Merry:
Pomóżcie
Podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kacie ostrym 60 stopni. Dłuższa przekątna
2
tom:
Wyrażenie (x−3)(x+3)−(x+3)
2
można zapisać w postaci ?
7
Nikola:
proszę o pomoc.. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy o długości 2, pole powierzchni
3
tom:
Bardzo prosze o pomoc
0
AC:
a
n
=sin
1
n
Zbadać monotoniczność.
2
tom:
4x
2
−5 jest równe iloczynowi ?
1
asia:
2x +3
mam problem z takim przykladam na granice lim→
∞
2
x+4
2x + 5
zaczelam robic ten przyklad, ale nie wiem czy dobrze
0
gos:
Wykaż, że trzy wyrażenia 1 + x/1+y , x + y/2y , x + y
2
/y + y
2
tworzą (w podanej kolejności) ciąg arytmetyczny dla dowolnego xnależącego do R i y należącego do R − {0, −1}.
0
Marcin:
Sprawdź czy punkt P=(−5
0
,
7
5
, 0) należy do wykresu funkcji f(x)=x
2
−
√
125
3
Martusia:
podstawa ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o boku 8 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa, jeżeli pole powierzchni bocznej jest o 25% większe od pola podstawy.
1
Aga:
∫(x)=x
2
−8x
17
Daniel:
2log₃8−3log₉16 = ?
4
RB:
Czy 25log
5
2=4? I jeżeli tak to dlaczego?
2
Myszaaa:
W alfabecie Braille'a litery oraz inne znaki pomocnicze sa przedstawione jako uklady ::: punktow, z ktorych niektore sa wypukle, a niektore moga byc plaskie. Ile jest takich znakow,
4
ula:
4x
2
jest równe iloczynowi ?
2
ula:
Wyrazenie algebraiczne 2(3x−y)
2
−3(2x+y)(y−2x)+12xy przedstaw w postaci sumy algebraicznej i oblicz jego wartosc liczbowa dla x=
√
2
y=−3
√
6
2
ula:
Podane wielomiany zamien na iloczyny wielomianow mozliwie najnizszego stopnia
2
ula:
Wskaż postac iloczynową wielomianu p(x)=(1+x)(2x−5)−(5−2x)(x−2)
2
ula:
Wskaż wielomian równy wielomianowi p(x)=(x−2)
3
2
ula:
Wyrażenie (x−3)(x+3)−(x+3)
2
można zapisać w postaci ?
4
Mander:
Proste zadanie z procentami :
5
Majka:
Proszę o pomoc, w ogóle nie radze sobie z trygonometria:( w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
5
tomczyk:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Wysokość ostrosłupa ma długość 12 cm. Oblicz pole powierzchni i objętość tego
2
Nikola:
Około 90% arbuza stanowi sok. dysponujesz dwoma arbuzami o średnicy 30 cm każdy. Ile litrów soku otrzymasz jeśli wyciśniesz z nich sok
2
Esterka:
Napisz program, który na podstawie ceny netto i stawki VAT obliczy cenę brutto w turbo pascal
1
Ola312:
Jedzie sobie autobus z 10 pasażerami. Na swojej trasie zatrzymuj się na 7 przystankach. Na ile
1
TOmek:
d
√
h
2
+a
2
=
a
√
h
2
+2a
2
jak z tego wyznaczyć 'h' nie mam pomyslu..
5
Nice2:
Kąt α jest ostry i cos α=
2
3
. Wyznacz pozostałe wartości trygonometryczne.
2
Tomek :
Pomoże ktoś zrobić dwa przykłady ? Daje link bo nie wiedziałem jak wpisać potęgo chodzi o zadanie: 8,5 b) i 8,7b) http://imageshack.us/f/440/img159a.jpg/
0
Ola312:
(n−2)!
(n+2)*(n+2)*(n+2)
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie
1
Esterka:
Napisz program obliczający objętość walca.w turbo pascal
2
?:
x−4
ogarnelo mnie juz totalne zamotanie,mozna to po prostu skrocic?
(x−4)
2
1
kasia:
szklarnia ma kształt ostrosłupa o wysokości 4m podstawą tego ostrosłupa jest trapez o obwodzie 5m. jakie wymiary będzie miała szklarnia na fotografii wykonanej w skali 1−50. bardzo proszę o
0
Esterka:
Napisz program obliczający pole trapezu. w turbo pascal
1
Esterka:
:::rysunek::: Uzupełnij zdania:
1
:):
umie ktos conditionale?
8
LEO:
oblicz sin α * cos α wiedząc, że sin α +cos α = α
1
fryta70:
Ile niutonów wskaże umieszczona w windzie waga sprężynowa, na której zawieszono ciało o masie 10kg, gdy winda porusza się w górę z przyspieszeniem 1/5 m/s2.
3
Mgtl45:
Sinus kąta ostrego α jest dwa razy wiekszy od jego cosinusa , więc:
6
Amicable:
:::rysunek::: W stożek wpisano walec którego promień podstawy jest 3 razy mniejszy od promienia podstawy
12
monikaaa:
ROzwiąż układ równać metodą podstawiania:
3
Daniel:
2log
3
8−3log
9
16= 0
?
2
Rita:
dwoch przedsiebiorcow a i b prognozowalo obroty swojej firmy na rok 2009. PRZEDSIEBIORCA A ; prognoza ; 275 tys.zl stan faktyczny 227,9 tys.zl
5
joe:
napisz równania stycznych do okręgu (x−2)
2
+(y+1)
2
=9 i prostopadłych do prostej x+y+1=0
19
jankes:
funkcja f dla argumentów −5 przyjmuje wartość −12. Punkt W=(−3,4) jest wierzchołkiem paraboli która jest wykresem tej funkcji
16
npk:
arccos(1/2tg(arcsin(
√
3
/2)))
0
fryta70:
Z miasta A wyruszył w stronę miasta B samochód ciężarowy. Jednocześnie z miasta B w stronę A wyruszył samochód osobowy. Po upływie jednej godziny od chwili startu
1
epic:
Zapisz wyrażenie |x
2
−3|−x*|2−x| bez użycia znaku wartości bezwzględnej
1
Joka:
:::rysunek::: Stożek,którego kąt rozwarcia ma miarę 60 stopni ,wpisano w kulę o objętości V=288π cm³.Oblicz
3
olo93:
Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 315 a zbiorem rozwiązań nierówności f(x)>0 jest przedział (−5,3) .Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej
5
ANJA:
wykaz korzystajac z indukcji matematycznej, ze n
5
−5 dzieli sie przez 5?
1
mc:
co to znaczy ze ciagi daza do n z prawej lub lewej strony
2
lola:
Rozwiąż nierówność i rozwiązanie przedstaw na osi liczbowej:
0
biedrona:
W czasie lotu z Warszawy do Auckland pasażerowie trzykrotnie zmieniają samolot. Prawdopodobieństwa zaginięcia bagażu w trzech kolejnych miejscach przesiadki wynoszą
0
biedrona:
Losujemy z talii 52 kart dwie karty. (i) Losujemy z tych dwóch kart jedną jest czerwona.
10
espieeeeerdi :D:
Czy w tym przypadku:
6
bolek:
4(x+2)
3
(x−1)
2
+ 3(x−1)
2
(x+2)
4
da tu się cos wyciągnąc przed nawias
?
1
Aleksandra:
Proszę o pomoc i zarazem wytłumaczenie mi tego! Pole powierzchni bocznej walca jest równe P. Wyznacz pole przekroju osiowego tego walca.
1
dd:
Objętość prostopadłościanu wynosi 480 cm3. Jedna z krawędzi ma długość 5 cm, a stosunek dwóch pozostałych krawędzi wynosi 2:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu.
1
Majka:
rozwiaz nierownosc :
x
< 0
x+2
2
Bogdan:
Jedzie sobie autobus z 10 pasażerami. Na swojej trasie zatrzymuj się na 7 przystankach. Na ile
4
majka:
Proszę o pomoc z tymi zadańkami, ponieważ nie mogę dojść do sensownej odpowiedzi. Rozwiąż równania i nierówności kwadratowe:
1
ZKS:
Bogdanie
miałbym prośbę. Mógłbyś mi trochę pomóc z geometrią wykreślną słyszałem że jesteś
5
miki:
1
jeżeli α jest kątem ostrym i cocα=
to ;
4
A α=75
0
B α=76
0
C α >75
0
D α <75
0
2
(-:
W ciągu arytmetycznym suma wyrazu czwartego i dziewiątego wynosi 13
√
3
, natomiast różnica między wyrazem piątym a drugim wynosi 3
√
3
. Oblicz dwunasty wyraz tego ciągu.
0
Miisiaa ;p:
Oblicz pole powierzchni całkowitych ostrosłupów prawidłowego trójkątnego . Boki 3 cm , 3 cm
pisaac pilnee!
3
bolek:
ile wynosi pochodna z (x−1)
2
(x+1) prosze o rozpisanie
1
monika:
Rzucam 10 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy 6 orłów. |Ω|=2
1
0=1024
4
afh:
Oblicz złożoność Funkcji fog
5
inka:
Wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punkty p1(2,3,4) p2(1,2,3) czy ktoś pomoże
35
pomocy:
pomocy: a) (3x−2)2 −4(x+1)2 b) (√5+√6)*(√5−√6)−3(2√5+2)
5
inka:
Narysuj wykres funkcji f(x) = (x+1)
3
+ 1
0
inka:
rozwiąż układ równań:
1
Katarzyna:
Tworząca stożka jest o 1 cm dłuższa od promienia podstawy. Wysokość stożka jest o 7cm krótsza od promienia podstawy. Wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka.
7
prosze sprawdzic :
a) I 2x−3 I =5 /2
3
5
I x−
I=
2
2
X=U{5][2}+U{3}{2]
8
MonikaU.:
Bardzo proszę o pomoc w obliczaniu podpunktu b i d
1
ICSP:
x ∊ C : xRy ⇔ istnieje takie z z≠ 0 ∧ y = zx
4
Tomeczek:
Mógłby ktoś pomóc? Obliczyć kombinację 12 z 24 ( nie wiem jak to zapisać ) : /
0
Julia:
proszę o pomoc z taką nierównością:
8x
3
3−x
≥x+3
0
Ola312:
(n−2)!
(n+2)*(n+2)*(n+2)
10
(-:
Ciąg arytmetyczny ma 20 wyrazów. Suma wyrazów i wskaźnikach parzystych jest równa 250, a suma wyrazów o wskaźnikach nieparzystych 220. Znajdź dwa środkowe wyrazy ciągu: a
1
0
oraz a
1
1
.
3
tn:
Witam, kto mi wyjaśni wreszcie jedną rzecz(chyba nigdy jej nie zrozumiem): kiedy podnosząc do kwadratu
7
Natalia:
Logarytmy.Bardzo proszę o pomoc.
archiwum 578,
577
,
576
,
575
,
574
,