zadanie na spr
Radzio : Rozstrzygnij nie używając kalkulatora, która z liczb jest wieksza :
a)27
p3 czy 243
p3− to pierwiastek z trzech 27 do potęgi pierwiastek z trzech
30 lis 19:39
aa: (33)√3=33√3 a 35 więc które?
a w drugim jest ułamek czy symbol newtona?
30 lis 19:45
Radzio : (2/3) do potegi pi
30 lis 19:46
Eta:
a) 27
√3= 3
3√3 i 243= 3
5 3
√3<5
podstawa a =3 >1 => 3
3√3< 3
5
| | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | |
b) ( |
| )π |
| = ( |
| )3 i podstawa a= |
| € (0,1) |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 3 | |
dokończ .............
30 lis 19:46
lol: 2√3 czy 3√2
29 wrz 17:51
Basia:
2√3 = √4*3 = √12
3√2 = √9*2 = √18
wyciągnij wnioski
29 wrz 17:53