Oblicz granice
Karolina:
lim (n√3−{3n2+2n−5)=
n→∞
30 lis 16:24
Man: podziel przez n2
30 lis 16:34
Karolina: lim (n√3−√3n2+2n−5)
n→∞
Źle napisałam na początku, przepraszam
30 lis 16:40
AC: | | 3n2−3n2−2n+5 | |
lim (n*√3−√3n2+2n−5)= lim |
| = |
| | √3n+√3n2+2n−5 | |
| | −2n+5 | |
lim |
| i podzielić przez n. u góry zostanie −2 na dole √3+√3 |
| | √3n+√3n2+2n−5 | |
reszta zmierza do 0. a więc lim=
−22√3=−
1√3=−
√33
30 lis 16:54
Karolina: dzięki !
30 lis 16:58
Karolina: Ej, jeżeli podziele mianownik przez n to będe miałą √3/n chyba ?
30 lis 17:24
Karolina: POmoze ktos ?
30 lis 18:19
Karolina: prosze...
30 lis 19:37