Graniastosłupy
Merry: Pomóżcie

Podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kacie ostrym 60 stopni. Dłuższa przekątna
graniastosłupa ma długość 10 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kat 30 stopni. Oblicz pole
powierzchni graniastosłupa.
30 lis 14:12
Merry: Błagam pomóżcie, naprowadźcie, cokolwiek. w ogóle tego nie rozumiem:(
30 lis 15:16
HBDZK:
30 lis 15:52
HBDZK: i wszystko mozna obliczyc z zależnosci trójkąta 90/60/30
30 lis 15:53
Merry: Dalej nic mi nie wychodzi.
30 lis 16:04
HBDZK: 2a=10
a=5
a=h
a podstawa = 2/3*5√3
30 lis 16:13