proszę o pomoc z granicą
Przemek:
| x+x2−x3 | |
| x→1 (x dąży do 1) |
| (x−1)2 | |
Słyszałem że nie można wystawiać przed nawias największej potęgi bo x dąży do liczby a nie do
nieskończoności. Proszę o jakąkolwiek pomoc (poprawne wytłumaczenie)
30 lis 20:27
Basia:
| | 1 | |
= (−x3+x2+x)* |
| → (−1+1+1)*(+∞) = 1*(+∞) = +∞ |
| | (x−1)2 | |
30 lis 20:34
krystek: | | liczba | |
O ile dobrze pamiętam nalezy liczyć granicę lewo i prawostronną .Bo masz |
| |
| | 0 | |
30 lis 20:35
Przemek: nie rozumiem drugiego zapisu 1/(x−1)2
30 lis 20:40
Przemek: cofam to co napisałem
30 lis 20:41