na sprawdzian
Tomek: Jutro mam sprawdzian i na pewno pojawi sie to zadanie tylko ze ja nie wiem jak to zrobić

Podaj najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
| | 362 | |
(4√2)12*x<(3√16)27+ |
| *x |
| | 0,125 | |
30 lis 20:47
Tomek: tam powinno byc do 27 + ...
30 lis 20:48
sushi_ gg6397228:
zamien wszedzie na podstawe 2 do potegi...
30 lis 20:50
Basia:
musisz wszystkie liczby ( z wyjątkiem 36=22*9) przedstawić w postaci potęgi liczby 2 i wykonać
działania na potęgach
dopiero potem rozwiązujesz nierówność
np.
(3√16)27 = [(24)1/3]27 = 24*13*27 = 236
30 lis 20:51