Fizyka/matematyka
fryta70: Ile niutonów wskaże umieszczona w windzie waga sprężynowa, na której zawieszono ciało o masie
10kg, gdy winda porusza się w górę z przyspieszeniem 1/5 m/s2.
2. Ile niutonów wskaże umieszczona w windzie waga sprężynowa, na której zawieszono ciało o
masie 10kg, gdy winda porusza się ze stałą szybkością 2m/s?
30 lis 11:40
hwdtel :
2) mg
+ruch jednostajnie przyspieszony
−ruch jednostajnie opóźniony
Prawdopodobnie chodzi ci oto że ruch jest jednostajnie przyspieszony ,ale to nie jest całkiem
czytelne i jednoznaczne
m=10 kg ,a=0,2 ms
−2 ,g(według najnowszych szkolnych badań)=10ms
−2
30 lis 13:18