Sinus kąta
Mgtl45: Sinus kąta ostrego α jest dwa razy wiekszy od jego cosinusa , więc:
A. tgα=12 b. cosα=√55 c. ctgα=2
29 lis 19:40
wik: b.
30 lis 11:36
pomagacz:
sin(α) = 2cos(α)
ac = 2bc
a = 2b
bok a jest 2 razy mniejszy od boku b, można policzyć długość c z tego
a
2 + b
2 = c
2
a = x
b = 2x
c =

x
2 + 4x
2 = 5x
2
c
2 = 5x
2
c =
√5x
| | b | | 1 | | √5 | | √5 | |
cos(α) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | c | | √5 | | √5 | | 5 | |
30 lis 12:41
pomagacz:
sin(α) = 2cos(α)
ac = 2bc
a = 2b
bok a jest 2 razy mniejszy od boku b, można policzyć długość c z tego
a
2 + b
2 = c
2
a = x
b = 2x
c =

x
2 + 4x
2 = 5x
2
c
2 = 5x
2
c =
√5x
| | b | | 1 | | √5 | | √5 | |
cos(α) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | c | | √5 | | √5 | | 5 | |
30 lis 12:45